Eigenwaarde - waarom lage eigenwaarde bij vrouwen voor eetbuien zorgt

Feb 20, 2021
 

 

Eigenwaarde (of het gebrek daaraan) bepaalt hoe jij eet

Het hele gevecht tegen eten begint niet bij je eetbuien of bij diëten, het begint bij je behoefte om je gewicht onder controle te houden...
En de behoefte om je gewicht onder controle te houden wordt beïnvloed door jouw gevoel van eigenwaarde. 

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLAUD


 

Je hoopt dat jij door je gewicht onder controle te houden, kunt beïnvloeden hoe jij over jezelf denkt, en misschien nog wel belangrijker, hoe anderen over jou denken. 

"Als ik dun ben" denk je "zal iedereen van mij houden en mij respecteren en kan ik me eindelijk goed genoeg voelen". 

Ik weet dat veel vrouwen op een onbewust niveau zo denken, maar je houdt jezelf voor de gek. Je kunt een gebrek aan eigenwaarde namelijk niet fixen door af te vallen.

Als een laag lichaamsgewicht voor een hoog gevoel van eigenwaarde zou zorgen, dan zouden dunne vrouwen zich goed genoeg voelen en niet meer twijfelen over zichzelf. 


De overtuiging dat jij je pas goed genoeg kunt voelen als je een bepaald gewicht hebt bereikt is in zichzelf een bewijs dat je eigenwaarde tot onder 0 is gekelderd!!Wat ben jij waard?!

Hoe waardevol jij bent heeft niets te maken met hoe jij eruit ziet. Jij bent geen product, geen sieraad geen kunstwerk! 

En het feit dat miljoenen vrouwen echt geloven dat ze een bepaald gewicht moeten hebben om gewaardeerd te kunnen worden maakt me boos en verdrietig. 

Waarom zou jij als vrouw het pas waard zijn om van gehouden te worden als je een bepaald gewicht hebt bereikt?! Dit is echt de grootste bullshit die er bestaat.

En dat we als maatschappij die bullshit steunen is nog erger!! 

En het gekke is: We zijn allemaal tegen fat-shaming, toch? We zijn uiterst verontwaardigd als anderen nare opmerkingen maken over iemands uiterlijk.  Als een t.v. presentator of influencer iets denigrerends zou zeggen over een dik persoon, dan gaan we vol in de aanval. Hoe hypocriet is dat?

Verandering begint bij jezelf!

Als jij echt vind dat het niet OK is om anderen te beoordelen op hun uiterlijk, dan moet jij stoppen met jezelf te beoordelen op jouw uiterlijk!! 

Je moet stoppen met dat continue gevecht tegen je lichaam en je gewicht. Je moet van jezelf houden, precies zoals je nu bent!! Daarom heb ik deze podcast gewijd aan eigenwaarde: 

Ik ga je leren wat eigenwaarde precies is, en ik ga je vertellen hoe je meer eigenwaarde kunt krijgen. 

 

Lage eigenwaarde is een epidemie 

Te veel fantastische vrouwen twijfelen aan zichzelf. Zelfs de meest succesvolle vrouwen voelen zichzelf minderwaardig en minder zelfverzekerd dan hun mannelijke collega’s. 

Je kent die vervelende gevoelens wel; de angst die je voelt als je je mening moet geven, het gevoel dat wat jij hebt bereikt in je leven onbelangrijk of toevallig is, de spanning die je voelt als je iets uit je comfort-zone moet doen.

Je lage eigenwaarde zorgt voor eetbuien

De meeste vrouwen zijn continu voor anderen aan het zorgen en nemen nooit tijd voor zichzelf. 
Ze zijn druk met hun kids, zorgen voor hun man, staan altijd voor hun familie en vriendinnen klaar en sloven zich uit op hun werk, maar tijd nemen voor zichzelf… dat zit er niet bij, toch? 

Het is niet dat je niet weet dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, maar op de een of andere manier is het niet belangrijk genoeg. Jij komt altijd op de 10de plaats. 

Uiteindelijk put je jezelf uit tot je niet meer verder kunt. Dan neemt je onderbewuste de teugels over en zorgt het, als een soort van laatste redmiddel, dat jij even rust pakt door…. te snaaien. 

Dit zorgt er misschien even voor dat je tot stilstand komt, maar geeft je niet het gevoel van rust, energie en voldoening waar je eigenlijk naar op zoek bent, toch? 

Eetbuien zorgen voor een lage eigenwaarde

In plaats dat dit gedrag je gevoel van eigenwaarde versterkt, voel je je alleen maar meer waardeloos. De kans is groot dat je er chagrijnig en gedemotiveerd van wordt, en dat zich dat uit in je gedrag naar de mensen om je heen of op je werk. Je bent misschien wat kribbiger en meer kortaf dan je eigenlijk zou willen, en je verlangen naar rust en tijd voor jezelf groeit alleen maar. 

 

Waarom is het zo belangrijk om je gevoel van eigenwaarde te vergroten?

Hoe waardevol jij jezelf vindt, heeft een ontzettende grote invloed op je gedrag en hoe jij je over jezelf voelt. 

En dat is ook wat er uit onderzoek blijkt…. Een gevoel van eigenwaarde is belangrijk voor het bereiken van succes in je relaties en in je werk. Het zorgt ervoor dat je in jezelf gelooft, en dat je geen bevestiging nodig hebt van buiten jezelf om je goed te voelen. 

 • Ben jij een people pleaser en ga je continu over je grenzen heen? 
  • Dan vind je de mening van anderen waarschijnlijk belangrijker dan je eigen gevoel. 

 • Vind je niets wat je ooit doet goed genoeg en zie je altijd wat je fout hebt gedaan?
  • Dan zorgt je lage gevoel van eigenwaarde ervoor dat je zoveel zelfkritiek hebt.

 • Geef jij niet snel je mening omdat je bang bent voor de reacties van anderen?
  • Dan zorgt je lage eigenwaarde voor angst om afgewezen te worden. 

 • Vraag jij veel om bevestiging?
  • Dan zorgt je gebrek aan eigenwaarde voor je behoefte aan goedkeuring van anderen.

 • Ben je ontevreden over je gewicht?
  • Dan wordt het stemmetje van zelfkritiek beïnvloed door je gevoel van eigenwaarde. 


Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan ben je niet de enige. Statistieken over lage eigenwaarde zijn echt schokkend!

 


Waarom klinken vrouwen minder zelfverzekerd als ze weten dat ze gelijk hebben, dan mannen klinken die weten dat ze ongelijk hebben?   


 

Lage eigenwaarde zorgt voor het gevoel dat je niet goed genoeg bent

De meeste vrouwen hebben continu het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Ze hebben het gevoel dat ze veel minder goed zijn dan dat anderen van ze denken en zijn bang om door de mand te vallen. Ken jij dat gevoel ook? Dat wordt ook wel het “imposter syndroom” genoemd.  

Volgens Vréneli Stadelmaier, die een boek heeft geschreven over het Imposter Syndroom, heeft 65% van hoogopgeleide vrouwen in haar carrière last van onzekerheid. En dat gaat dus over hoogopgeleide vrouwen!  

Lage eigenwaarde zorgt ervoor dat je niet blij bent met je lijf

Vrouwen twijfelen niet alleen aan hun eigen kunnen, het gevoel van eigenwaarde van vrouwen is namelijk ook sterk gerelateerd aan hun lichaamsbeeld. Uit onderzoek blijkt dat 90% van alle vrouwen wel iets aan hun uiterlijk zou willen veranderen.

Het merk Dove heeft voor hun Self-Esteem Project onderzoek naar gedaan naar het zelfbeeld bij vrouwen en meisjes. Daaruit blijkt dat 7 van de 10 meisjes en vrouwen zichzelf niet goed genoeg vinden.

Dit is wat er op hun website staat:  

Wat betekend eigenwaarde?

Eigenwaarde is een term waarmee wordt gemeten hoeveel iemand zichzelf goedkeurt, hoe hoog iemand zichzelf inschat, zichzelf waardevol vindt en van zichzelf houdt. Je gevoel van eigenwaarde is iets dat genetisch is bepaald, én wat je hebt aangeleerd. 

Het zijn namelijk de volgende factoren die je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden.

 • Je kern-overtuigingen
 • Je filters
 • Je gedachten
 • Je ervaringen
 • Je genen (Yes! Je kunt je iets beter voelen over je lage gevoel van eigenwaarde door je ouders de schuld te geven!)

Dat je genen meespelen in het bepalen van je gevoel van eigenwaarde, betekent nog niet dat je hoeveelheid eigenwaarde iets is dat vast staat. Eigenwaarde is niet een talent, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen.

 

Wat is eigenwaarde niet?

Eigenwaarde, zelfbeeld, zelfvertrouwen, zelfliefde: het zijn allemaal termen die door elkaar gebruikt worden maar toch niet helemaal hetzelfde betekenen. 

Hoe beïnvloedt je zelfbeeld je gevoel van eigenwaarde?

Zelfbeeld is niet hetzelfde als eigenwaarde. Zelfbeeld beschrijft hoe jij jezelf ziet, en hoe jij jezelf ziet heeft niets met de werkelijkheid te maken, maar eerder met de (vaak disfunctionele) gedachten die we over onszelf hebben. Ik kan mezelf bijvoorbeeld te dik vinden, zelfs als ik maat 36 heb. Ons zelfbeeld kan heel dicht of heel ver van de werkelijkheid afliggen en is puur subjectief. Je zelfbeeld heeft natuurlijk wel invloed op je gevoel van eigenwaarde: Als je een slecht zelfbeeld hebt, dan is de kans groot dat je gevoel van eigenwaarde ook laag is. 

 

Is eigenwaarde hetzelfde als zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is iets compleet anders dan eigenwaarde. Zelfvertrouwen gaat over het geloof dat jij hebt in je eigen kwaliteiten. Dit geloof in jouw kwaliteiten kan heel erg afhankelijk zijn van de situatie waar je in zit. Zo kan het zijn dat je zelfvertrouwen onder de 0 keldert als je voor een groep mensen moet spreken, of dat je zelfvertrouwen sky high is als jij een dinertje organiseert voor vrienden en familie (bij mij is dat trouwens precies andersom 😂  ). Zelfvertrouwen wordt dus veel meer beïnvloed door externe factoren terwijl eigenwaarde meer een intern gevoel is. 

 

Eigenwaarde en zelfliefde beïnvloeden elkaar

Een gevoel van eigenwaarde is niet hetzelfde als een gevoel van zelfliefde. Eigenwaarde gaat veel meer over de manier waarop jij jezelf beoordeelt. Zelfliefde daarentegen heeft meer te maken met de relatie die jij met jezelf hebt, en de warmte die jij naar jezelf voelt. Een gevoel van zelfliefde is wel direct verbonden aan een gevoel van eigenwaarde. Als je van jezelf houdt, zul je jezelf ook waardevol vinden, en als je gevoel van eigenwaarde hoog is, zul je ook van jezelf kunnen houden. In mijn podcast: Zelfliefde, het ultieme stappenplan, leg ik je precies uit wat jij kunt doen om je gevoel van zelfliefde te vergroten. 

  

De kern van een lage eigenwaarde

Als je echt je gevoel van eigenwaarde wilt veranderen, dan moet je je minderwaardigheidscomplex in de kern aanpakken en de diepte in om te dealen met de onzekerheid die jouw gevoel van minderwaardigheid voedt. De negatieve gedachten die je hebt over jezelf en de lage zelfwaardering ontstaan namelijk niet zomaar, maar worden beïnvloed door je kernovertuigingen en je filters. 

Heb jij diep van binnen de kernovertuiging dat je niet goed genoeg bent? Dan zorgt dat ervoor dat je een gekleurde bril draagt die je kernovertuiging continu bevestigt. 

 

Het kan heel goed zijn dat je bij een vriendin thuiskomt en denkt ~haar huis is altijd zo netjes, waar haalt ze de tijd vandaan? Het lukt mij echt niet om mijn huis zo netjes te houden hoor. Waarom ben ik altijd zo chaotisch? Ze zou eens bij mij thuis moeten kijken, het is echt zo’n bende. Ik ben zo chaotisch en slecht in plannen.~

 

De bovenstaande gedachten zijn helemaal niet gebaseerd op de waarheid.  

Jouw kernovertuigingen beïnvloeden hoe jij naar de situatie kijkt

Jij kunt jezelf niet met je vriendin vergelijken, want de omstandigheden van anderen zijn nooit hetzelfde als jouw omstandigheden. Misschien heeft je vriendin wel hulp in de huishouding, of heeft ze meer vrije tijd. Misschien is jouw vriendin wel zo bang voor kritiek van anderen, waardoor ze dan als een maniak haar hele huis schoonmaakt voordat ze gasten krijgt. Je weet het niet, maar jouw kernovertuigingen beïnvloeden hoe jij naar de situatie kijkt. 

En in vergelijking tot wie ben jij chaotisch en slecht in plannen? In vergelijking tot de Familie Flodder of in vergelijking tot de meest perfecte versie van jezelf?

Wil je dus echt je gevoel van eigenwaarde vergroten, dan is het belangrijk om die kernovertuigingen aan te pakken.

 

Wat is de oorzaak van jouw lage eigenwaarde?

Hoe we ons voelen heeft niets te maken met de situatie waar we in zitten, maar wordt bepaald door de gedachten die we hebben en de betekenis die we geven aan die situatie. 


Zoals de filosoof Epictetus al zei: “Het zijn niet gebeurtenissen of dingen zelf die mensen van streek maken, maar hun interpretatie van die gebeurtenissen.”. Bijvoorbeeld: Twee vrouwen eten een stuk taart. De ene denkt: “Kut, nu is mijn hele dieet mislukt! Wat ben ik toch waardeloos.”, terwijl de ander denkt: “Dat was echt heerlijk! Wat zorg ik toch goed voor mezelf.” 

Het is dus niet de situatie die beïnvloedt hoe zij zich voelen, hun gevoel van eigenwaarde wordt bepaald door de gedachten die ze hebben over die situatie, en door de denkfouten die ze daarin maken.
 

Welke denkfouten maak jij? 

Onze overtuigingen beïnvloeden onze gedachten continu, maar we zijn ons vaak niet bewust van de negatieve gedachten die we daardoor hebben, en de denkfouten die we daardoor maken.  

We hebben in totaal zo’n 60.000 gedachten per dag, 95% van die gedachten zijn elke dag hetzelfde. 

Ongeveer 80% van al deze gedachten zijn negatief, dat betekent dus dat we 45.600 negatieve gedachten per dag hebben.

Omdat die gedachten elke dag hetzelfde zijn, spelen we ze vaak automatisch af. Ze zijn zo vluchtig dat we er eigenlijk niet bij stil staan. 

Negatieve automatische gedachten die niet helpend zijn worden ook wel denkfouten genoemd. 

Er zijn verschillende soorten denkfouten die we maken. 

 1. zwart-witdenken
 2. generaliseren
 3. selectieve aandacht
 4. gedachten lezen
 5. personaliseren
 6. moeten
 7. doemdenken
 8. minimaliseren

Zwart-witdenken

Zwart-witdenken, ook wel alles of niets denken, is een extreme vorm van denken die tot extreme emoties en gedragingen kan leiden. Of iemand is geweldig of iemand is een mislukkeling. Of mensen houden van je of mensen haten je. Of je bent onschuldig of alles komt door jou. Deze vorm van denken kan een gigantische invloed hebben op je gevoel van eigenwaarde. Zwart-witdenken kan ervoor zorgen dat jij in totaal hebt gefaald als je 1 klein foutje maakt. 

Voorbeeld

Stel je voor dat je hebt besloten om geen suiker meer te eten. Helaas word je op een verjaardag overgehaald om een stukje taart te nemen en je besluit vervolgens dat je dieet nu mislukt is. Je hebt je tenslotte niet 100% aan het dieet gehouden, dus nog een stuk taart maakt nu toch niets meer uit.

 

Generaliseren

Generaliseren is de vergissing om uit 1 gebeurtenis globale conclusies te trekken. Als je deze denkfout maakt, gebruik je vaak de woorden ‘niemand’, ‘iedereen’, ‘altijd’, ‘nooit’, etc. voor. Deze manier van denken kan je wereldbeeld behoorlijk vervormen. Situaties zijn namelijk zelden zo extreem dat ze altijd of nooit voorkomen. 

Voorbeeld

Je hebt afgesproken met een vriendin, maar het verkeer zit ontzettend tegen en je gaat te laat komen. Je denkt – waarom zit alles mij nou ook altijd zo tegen?! 

 

Selectieve aandacht

Selectieve aandacht is een denkfout waarbij je je focust op 1 aspect van de situatie en de andere factoren negeert. Over het algemeen ligt de focus bij deze denkfout doorgaans op het negatieve van een situatie. Dit kan je neerslachtig maken en je gevoel van eigenwaarde ondermijnen.  

Voorbeeld

Je kijkt in de spiegel naar je gezicht en het blijft je maar opvallen dat je neus niet helemaal recht is. Dat je wel mooie ogen en een mooie mond hebt, ben je helemaal niet mee bezig. 

 

Gedachten lezen

Als jij invult wat andere mensen denken, dan ben je aan het gedachten lezen. We proberen vaak betekenis te geven aan het gedrag van anderen, maar weten nooit zeker wat de ander denkt of bedoelt. Wat jij denkt dat er in anderen omgaat, is vaak een projectie van wat er in jezelf omgaat.

Voorbeeld

Je komt 1 van je oud-klasgenoten in de supermarkt tegen. Ze zegt vluchtig hallo, scant je van top tot teen, en loopt vlug door. Tijdens het betalen zie je haar een aantal kassa’s verderop staan. Elke keer als je naar haar kijkt, kijkt ze vlug weg. Het is duidelijk dat zij denkt dat jij ontzettend bent aangekomen de laatste paar jaar, en je voelt je waardeloos en onzeker. 

 

Personaliseren

This is your wake-up call! De wereld draait niet om jou! Als je alles persoonlijk opvat en denkt dat alle gebeurtenissen betrekking hebben op jou, zie je al snel andere factoren over het hoofd. Dit kan ervoor zorgen dat je je onnodig schuldig voelt.

Voorbeeld

Een vriendin deelt op Facebook een onderzoek waaruit blijkt dat vriendschappen door social-media steeds oppervlakkiger worden. Je voelt je meteen schuldig omdat je haar al zo lang niet meer hebt gebeld. 

 

Moeten

Perfectionisme en hoge eisen zijn vaak het recept voor een minderwaardigheidscomplex. Gedachten, opvattingen en regels die zich uiten in de termen van ‘moeten’ zijn vaak star en kunnen voor problemen zorgen. Als je overdreven hoge eisen stelt aan jezelf, aan anderen en aan de wereld om je heen, zul je niet kunnen omgaan met tegenslagen en zal je keer op keer teleurgesteld worden.

Voorbeeld

Je bent van mening dat je voor iedereen in je omgeving moet zorgen en dat je anderen absoluut nooit mag teleurstellen. Daarom ga je over je eigen grenzen heen en doe je meer dan er van je wordt verwacht, waardoor je uiteindelijk oververmoeid raakt en depressief wordt.

 

Doemdenken

Waarschijnlijk ken je het spreekwoord ‘van een mug een olifant maken’ wel. Mensen die doemdenken zullen van de kleinste gebeurtenis een ramp maken en een meningsverschil ervaren als een totale afwijzing.

Voorbeeld

Je partner is de laatste paar dagen wat afwezig en zit de hele tijd op zijn mobiel. Zou hij een ander hebben – vraag je je af, terwijl je op Funda naar een huurhuisje zoekt voor het geval hij van je wilt scheiden en jij op straat komt te staan. 

 

Minimaliseren

Als je altijd complimentjes wegwuift en positieve dingen ontkent dan ben je aan het minimaliseren. ‘Goed is goed genoeg’ en ‘wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, die wordt zijn kop afgehakt’, zijn spreekwoorden die ons leren (overdreven) bescheiden te zijn. Door positieve gebeurtenissen of prestaties weg te wimpelen, zullen gevoelens van blijdschap veranderen in neutrale of negatieve emoties.

Voorbeeld

Je komt een oud-klasgenootje tegen en ze vraagt wat je nu doet. Je vertelt dat je een eigen bedrijfje hebt. “Wat geweldig!” zegt ze, “ik vond jou altijd al zo ontzettend stoer!” “Ach, wel nee,” zeg je, “zo geweldig is dat niet hoor, iedereen kan tegenwoordig een eigen bedrijfje beginnen.” Ondertussen bedenk je dat je helemaal geen goede ondernemer bent en dat anderen het vast veel beter doen.

 

Hoe zorgen je denkfouten voor een laag gevoel van eigenwaarde?

De denkfouten die je maakte waren tot nu toe automatisch en vaak onbewust, en hebben voor een groot gedeelte je gevoel van eigenwaarde beïnvloed. Dat betekent echter niet dat dit altijd zo zal blijven. 

Als jij je meer bewust wordt van jouw automatische en negatieve gedachten, en gaat inzien hoe deze jouw gevoel en je gedrag beïnvloeden, kun je stappen gaan zetten om hier verandering in te brengen. Je zult je gaan realiseren dat je gedachten helemaal niet waar zijn. Hierdoor kun je deze negatieve gedachten als een signaal gaan zien dat je weer even een momentje voor jezelf moet pakken. 

 


In de 21-daagse Zelfliefde Intensive leer ik je hoe jij je bewust kunt worden van je negatieve gedachten en hoe je die kunt omzetten in positieve gedachten zodat jij je gevoel van zelfliefde en eigenwaarde verhoogt. 

KLIK HIER om je direct in te schrijven voor de 21-daagse Zelfliefde Intensive en te leren hoe jij je innerlijke criticus kunt overwinnen en liever kunt zijn voor jezelf. 


 

 

3 quick-fixes om je eigenwaarde te vergroten

Elke van deze oefening helpt je direct je gevoel van eigenwaarde te vergroten en duurt zo’n 5-10 minuten. Natuurlijk hoef je niet alle 3 de oefeningen meteen vandaag te doen. Kies er 1 die jou het meest aanspreekt. 

 

1 – Vergroot je eigenwaarde door verbinding te maken met je innerlijke super vrouw

Wacht voordat je meteen begint met oordelen! Luister niet naar het stemmetje dat zegt: “Zo’n oefening is nonsens.” Of… “Ik heb helemaal geen innerlijke supervrouw.” Probeer het, en zie wat het je oplevert. Ons brein heeft namelijk de neiging om al onze positieve ervaringen te vergeten en zich te focussen op alles wat er misgaat. Deze oefening helpt je herinneren hoeveel je eigenlijk al voor elkaar hebt gekregen, ook als alles tegenzat.  

Laat jouw innerlijke supervrouw je levensverhaal schrijven. Beschrijf daarin het volgende:

 • Welke tegenslagen heb jij in je leven overwonnen? 
 • Wat heb je gedaan terwijl je het spannend of lastig vond? 
 • Wat zijn momenten dat jij hebt doorgezet terwijl je eigenlijk op wilde geven? 
 • Wat heb je bereikt terwijl anderen dachten dat je het niet zou kunnen?? 

Heb je deze oefening gedaan? Laat me dan hier onder in het commentaarveld weten wat het met je deed. 

2 – Doe een EFT proces om je eigenwaarde te vergroten. 

Ik ben een super grote fan van EFT, ook wel tappen genoemd. Ik tap meerdere keren per dag en dit zorgt ervoor dat ik de hele dag door kan leven vanuit zelfliefde en dankbaarheid. 

Met EFT klop je met je vingers zacht op een aantal energie punten in je lichaam terwijl je aandacht geeft aan negatieve gedachten of emoties waardoor je deze loslaat en er ontspanning ontstaat. 

Ik heb een tap sessie voor je opgenomen die je kan helpen om je eigenwaarde te vergroten. 

 

 

Heb je deze oefening gedaan? Laat me dan hier onder in het commentaarveld weten wat het met je deed. 

 

3 – Vergroot je eigenwaarde door positieve feedback van anderen te vragen

Stuur aan 10 mensen een appje waarin je hen vraagt om jou in vijf kernwoorden te omschrijven. 

 

Voorbeeld bericht:

Hey …. , ik moet van mijn coach aan een aantal mensen vragen welke 5 kernkwaliteiten zij in mij zien. Je hoeft er niet lang over na te denken hoor, het 1ste wat in je opkomt is perfect. Wat vind jij 5 kernwoorden die mij omschrijven? 

Stel deze vraag aan een aantal mensen die jou erg goed kennen, maar ook aan mensen waar je wat minder vaak contact mee hebt. Ik heb het bericht gestuurd naar mijn familie, een aantal vriendinnen, maar ook naar mijn kapper en mijn nagelstyliste. 

Dit zijn de reacties die ik kreeg:

 1. Liefdevol – enthousiast – doorzetter – nieuwsgierig – moedig 
 2. Daadkrachtig – vrij – moedig – energiek – weerbaar 
 3. Open – uniek – sociaal – wijs – bewust 
 4. Levenservaren – van kwetsbaarheid mijn kracht maken – to the point – open – positief – ervaringen delend
 5. Doorzetter – gemotiveerd – energiek – enthousiast – intelligent 
 6. Krachtig – doorzetter – intelligent – gepassioneerd – warmhartig 
 7. Rechtdoorzee – nieuwsgierig – ondernemend – open – avontuurlijk 
 8. Aandachtig – leergierig - hulpvaardig - opgewekt/positief – warm 
 9. Krachtig – direct – intelligent - zacht - gepassioneerd/gedreven 
 10. Energiek - enthousiast - leergierig - krachtig - warm 

 

Naast dat het leuk is om deze reacties te krijgen, geeft het je ook een reden om weer eens wat mensen te contacten die je misschien een tijdje niet hebt gesproken. 

Heb je deze oefening gedaan? Laat me dan hier onder in het commentaarveld weten wat het met je deed. 

Eigenwaarde...

Waarom is eigenwaarde nou zo belangrijk als je eetbui vrij wilt leven?


Omdat je hele vreet-dieetpatroon in stand wordt gehouden door een laag gevoel van eigenwaarde!


De enige reden dat je continu bezig bent met eten (of met niet eten) is omdat jij je gewicht onder controle probeert te houden. En de behoefte om je gewicht onder controle te houden wordt beïnvloed door jouw gevoel van eigenwaarde. 

Het feit dat jij denkt dat jouw gewicht bepaalt of jij goed genoeg bent, is in zichzelf een teken dat je gevoel van eigenwaarde ver onder het 0 punt is gekelderd. Hoe jij eruit ziet, hoe veel jij weegt en welke kledingmaat jij hebt, heeft namelijk niets te maken met hoe waardevol jij bent. 

En diep van binnen weet jij dat ook wel, toch?! Je moest het je alleen weer even herinneren ;-) 

 


Ik ben heel erg benieuwd wat jij van deze podcast vond. Laat me dan hier onder in het commentaarveld weten.

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!