EetbuiSTOORNIS of emotie-eter, wat is het verschil?

Feb 25, 2021
 

Heb ik een eetbuistoornis of ben ik een emotie-eter?

Misschien heb je wel eens van Binge Eating Disorder of Eetbuistoornis gehoord en vraag je je af... Wat is nou het verschil tussen iemand die last heeft van emotie-eten, of iemand die een EetbuiSTOORNIS heeft. 

Ik las voor het eerst over Eetbuistoornissen toen ik psychologie studeerde. De beschrijving in het DSM is vrij nieuw, en is ontstaan omdat mensen met een Binge Eating Disorder niet voldoen aan de criteria van anorexia nervosa of boulimia nervosa. Maar wat is een eetbuistoornis eigenlijk, en hoe is een eetbui stoornis anders dan emotie-eten? Dat is waar deze podcast over gaat. 

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLAUD


Wat is het verschil tussen emotie-eten en een eetbui?

Voordat ik je ga uitleggen wat het verschil is tussen een eetbuistoornis en emotie-eten wil ik je eerst uitleggen wat het verschil is tussen een eetbui en emotie-eten.  

Emotie-eten (eten vanuit een emotionele drijfveer) heeft een hele belangrijke functie in onze maatschappij en cultuur. We eten voor de gezelligheid, om dingen met elkaar te vieren, en ook om te rouwen. Dat is helemaal prima en heel menselijk. Iedereen doet het en het hoeft niet ongezond te zijn. Er is dus helemaal niets mis met emotie-eten in het algemeen. 

Mensen die last hebben van eetbuien, die eten niet alleen om dingen te vieren... die eten ook om emoties niet te hoeven voelen. En als je eet om niet te hoeven voelen zit er natuurlijk een hele andere lading op het eten. Dat is natuurlijk emotie-eten waar een wat negatieve lading op zit. En die vorm van emotie eten, dat noem ik een eetbui.

Wanneer heb je een eetbui?

Ik heb een heel artikel geschreven over de 3 factoren die van eten een eetbui maken. Voor mij is eten een eetbui als je eet vanuit een onthouding en controleverlies ervaart. Dit kan een fysieke onthouding zijn (je eet iets wat je van jezelf niet mag) of een emotionele onthouding (je eet iets en je kunt er niet van genieten). Ook heb je op het moment dat je een eetbui hebt het gevoel compleet de controle te verliezen. Je voelt je na een eetbui schuldig, boos, zwak en teleurgesteld. 

Hoeveel moet je eten voordat het een eetbui is?

Het gaat dus om de fysieke en emotionele onthouding en een gevoel van controleverlies die het tot een eetbui maakt in mijn ogen. Dus niet om de hoeveelheid die je eet! Je kunt namelijk ook 1 stuk pizza eten, en je ongelooflijk schuldig voelen! 

Wat is een eetbuistoornis?

Bij een eetbuistoornis is de definitie dat iemand significant meer eet in een korte tijd dan een ander, in combinatie met het gevoel van controleverlies en een schuldgevoel.

Dat betekent dus dat iemand met een Binge Eating Disorder áltijd grote hoeveelheden eet tijdens een eetbui. Het kan zeker zijn dat veel van mijn lezers zich daarin herkennen en inderdaad een eetbuistoornis hebben.

Ik trek mijn definitie echter breder dan de kenmerken van een eetbuistoornis. Ook mensen die minder eten dan anderen kunnen het gevoel hebben dat ze een eetbui hebben, en controleverlies en schuldgevoel ervaren. Ook dat noem ik dus een eetbui. 

Wat is het verschil in behandeling tussen eetstoornis of eetbui-patroon?

Er is geen verschil! De oplossing is hetzelfde. Het maakt niet uit of je een eetstoornis of eetbui-patroon hebt. Uiteindelijk moet je aan de onderliggende oorzaak werken die bij jou je eetbuien veroorzaakt. Op het moment dat jij je diepere issues aanpakt, voel je je beter en ga je automatisch anders eten.

 

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!