Eetbuien stoppen - Start hiermee

Apr 09, 2021
 

Hoe kom ik van mijn eetbuien af? Waar moet ik beginnen als ik mijn eetbuien wil stoppen. Hoe kan ik eten zodat ik geen eetbuien meer heb en eindelijk mijn gewicht onder de controle krijgen? Hoe is het jou gelukt om Eetbui Vrij te leven? Wat kan ik doen om van mijn eetbuien af te komen?

En de belangrijkste vraag van allemaal: Wat is het 1e dat ik moet doen als ik mijn eetbuien wil stoppen? Dat zijn vragen die ik in deze podcast beantwoord. 

 

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLOUD

  

Wat kan ik doen om mijn eetbuien te stoppen?

Dat is wat mensen met eetbuien mij keer op keer vragen. En natuurlijk snap ik dat. Tenslotte heb ik zelf meer dan 20 jaar, zonder veel succes, van alles geprobeerd om mijn eetbuien te stoppen. Toch is het me uiteindelijk gelukt om helemaal van mijn eetbuien af te komen. Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen?

Nou, dat beschrijf ik in mijn boek: Het Geheim Van Eetbui Vrij Leven. 

"Maar wat is dan echt de eerste stap?", kreeg ik als vraag van 1 van mijn lezers. Zij schreef mij het volgende:

 

Deze week ben ik aan je boek begonnen. Net lees ik op bladzijde 142 het verhaal van Linda, en wat herken ik mezelf hierin. Wat raakt dit verhaal mij. Ik besef me dat ik niet zo door kan gaan en dat ik echt wil veranderen. 

Maar waar moet ik beginnen? Hoe kan ik mezelf helpen? Hoe zorg ik beter voor mijzelf dan ik nu doe? Hoe ga ik van mijzelf houden? Al deze vragen gaan door mijn hoofd . 

De wens om mijn vreet-dieetpatroon te doorbreken is er zeker. Zeer sterk zelfs aangezien ik het afgelopen jaar 13 kilo ben aangekomen, en nu zwaarder ben dan ik ooit geweest ben. Ik heb momenteel een gewicht waarvan ik jaren heb gezegd: "zo ver laat ik het nooit komen."

Er moet iets veranderen, en niet alleen op basis van gewicht. Vooral mijn mindset, gevoel, zelfverzekerdheid, eigenwaarde, zelfliefde zullen moeten veranderen en ik ben ervan overtuigd dat dat gewicht dan 'vanzelf' volgt.

 

Dus in deze aflevering leer ik je wat jij kunt doen om je eetbuien te stoppen. Ik leer je wat de eerste stap is die je moet zetten als je echt van je eetbuien af wilt komen en aan het einde vertel ik je welke oefeningen jou kunnen helpen in het creëren van een Eetbui Vrij Leven. 

 

Download gratis het Eetbui Vrij Leven Stappenplan 

Als jij ook overtuigd bent dat dit belangrijk voor je is, heb ik een geweldige gratis stappenplan die je nu kunt downloaden. Daarin beschrijf ik precies wat de stappen zijn die je moet zetten om je vreet-dieetpatroon te doorbreken.

Ga naar www.eetbuivrijleven.nl/tips om te leren hoe jij je eetbuien onder controle kunt krijgen zonder dat je op dieet hoeft te gaan.

Het is compleet gratis en het beantwoordt je belangrijkste vragen over de verschillende oorzaken van je eetbuien.

 

 

Waar moet ik beginnen om met mijn eetbuien te stoppen?

Dit is een vraag die ik bijna dagelijks van lezers krijg. Ik voel de wanhoop die achter deze vraag zit. Als je al jaren probeert om je eetbuien onder controle te krijgen dan komt er een punt dat je merkt: Dat wat ik altijd heb gedaan, dat werkt niet. Je voelt je machteloos en teleurgesteld toch? Misschien walg je zelfs van jezelf en vind je jezelf zwak. 

Vaak is dit HET moment dat je weer op zoek gaat naar een oplossing. Een methode die deze keer wel werkt. 

 

Wat werkt wel om je eetbuien te stoppen?

Je gaat wanhopig op zoek naar het antwoord op de vraag: Hoe kan ik eten, zodat ik geen eetbuien meer heb en eindelijk mijn gewicht onder controle krijgen?

Je hart gaat sneller kloppen als je op het internet de volgende belofte tegenkomt...


Ik ga je een fantastische manier van eten leren die ervoor zorgt dat je afvalt en dat je nooit meer honger hebt. Alle diëten die je in het verleden hebt geprobeerd werkten niet, omdat ze je niet op de juiste manier leerden eten. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je eet en hoeveel je eet, maar ook om wanneer en hoe je het eet. En het beste is: deze manier van eten is gebaseerd op wetenschap. Alle diëten en adviezen die je eerder hebt gevolgd werkten niet omdat ze gebaseerd waren op leugens. Dit programma is echt anders. Het is gebaseerd op jaren van onderzoek en bewijs. Ik kan je beloven: Als je dit programma volgt, zul je moeiteloos afvallen en eindelijk de slankste versie van jezelf worden. Je zult nooit meer honger hebben en niet meer craven naar lekker dingen. Dit programma gaat je leren waarom alles wat je tot nu toe hebt gegeten slecht voor je was en wat je moet doen om je leven te beteren. 


Je voelt je opgewonden en bijna koortsig. Eindelijk iets wat je echt gaat helpen. Vlug scrol je naar beneden om te kijken hoe lang het programma duurt en wat het kost: 

Duur van het programma: De rest van je leven
Kosten: Je geluk, je zelfvertrouwen en je levenslust

 

Vanaf morgen ga ik echt mijn eetbuien overwinnen

Dat klinkt goed!! Je schrijft je vlug in en besluit om morgen te beginnen. Je gaat naar de supermarkt om nog even alles te kopen wat je lekker vindt zodat je er voorgoed afscheid van kunt nemen. Tenslotte ga je al die lekkere dingen vanaf morgen nooit meer eten. 

Na een intense eetbui check je de volgende dag de lijst met de voedingsmiddelen die slecht voor je zijn: 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het volgende:

Koolhydraten zijn slecht voor je, die mag je dus niet meer. Dit bevestigt eigenlijk wat je al wist, maar het is fijn om toch weer even het wetenschappelijk bewijs terug te lezen. 

Vetten zijn ook slecht voor je, staat er, die mag je dus ook niet meer. Ook dat wist je eigenlijk wel. Van vet word je tenslotte dik, toch? 

Ook dierlijke producten zijn gevaarlijk voor je gezondheid. Daar had je inderdaad ook al eens van gehoord. Maar nu staat het er zwart op wit: Je mag geen vlees, eieren, en zuivel. 

En dan is er fruit, dat gaat gisten in je maag, dus dat mag je ook niet meer. 

Wat mag je dan wel....? Sommige groenten (niet allemaal) mits ze biologisch zijn en water maar daar ook niet te veel van, want te veel water is ook niet goed. 

Als je dit programma volgt, staat er, zul je je in het begin even rot voelen maar je zult merken: Binnen een paar dagen houdt je hongergevoel op en vliegen de kilo's er af!!

Je hebt er alles voor over om je eetbuien onder controle te krijgen, toch? 

Je bent zo wanhopig door de jaren van jo-jo-en en mislukte diëten dat je er letterlijk alles voor over hebt om je eetpatroon en je gewicht onder controle te krijgen. 

Daarom besluit je alles te geven en je volledig toe te wijden aan dit fantastische levensveranderende programma. Je zegt al je afspraken en etentjes af, zodat je niet in de verleiding komt om te zondigen. 

Je volgt het programma tot op de letter en houdt het een paar uur, een paar dagen, een paar weken of misschien zelfs een paar maanden vol, en je voelt je slank en energiek. Je bent vrolijk, spreekt vaker af met vriendinnen (die je complimenten geven over je uiterlijk) en voelt je zelfverzekerd en gewaardeerd. Natuurlijk kun je tijdens deze afspraken niet mee-eten en mee-drinken, want je mag alleen maar water en bepaalde groentes, maar dat maakt niet uit. Tenslotte is dit je nieuwe levensstijl. Eindelijk heb je het dieet gevonden dat bij je past! 

Maar dan merk je dat je steeds vaker moe begint te worden en steeds vaker honger begint te krijgen en denk je ~ 1-tje mag toch wel?! ~ Tenslotte heb je al zo lang je best gedaan. 

Je begint weer vaker te snoepen en merkt dan tot je grote schrik: Je bent 100 gram aangekomen gisteren!! 

Dit kan zo niet meer, besef je je. Morgen ga ik echt voor 100% weer dat fantastische dieet volgen!! 

 


 

Waarom lukt het niet om je eetbuien te stoppen?

Het klinkt misschien extreem, maar ik heb me echt jaren door zulke beloftes laten leiden. De beloftes dat diëten me zouden helpen om mijn eten, mijn honger en mijn gewicht onder controle te krijgen. 

Het feit is: Diëten werkt niet

Er is heel veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat er allerlei voedselgroepen slecht voor je zijn. Als je alles dat slecht voor je is uit je voeding zou bannen, dan blijft er bijna niets meer over wat je wel normaal kunt eten. Er is niet 1 manier die voor iedereen werkt!

En.... Er is nog meer wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat diëten om af te vallen niet werkt!  

En als je even kijkt naar het bewijs in je eigen leven, dan heb je niet eens de cijfers van de wetenschap nodig, toch? Diëten heeft er bij jou niet voor gezorgd dat jij je eetpatroon of je gewicht onder controle hebt gekregen. Hoeveel meer bewijs heb je nodig?

Als je echt van je eetbuien af wil komen dan gaat diëten je niet helpen. Maar wat dan wel? 

 

Wat kun jij doen om van je eetbuien af te komen?

Dat is de verkeerde vraag. Een betere vraag is: waarom wil jij je eetbuien onder controle krijgen?

Er is maar 1 reden: omdat jij je gewicht onder controle wilt krijgen. 

Je bent niet ongelukkig omdat je eetbuien hebt, je bent ongelukkig omdat je eetbuien van invloed zijn op je gewicht!! 

Het probleem is niet dat je al jaren last hebt van eetbuien, het probleem is dat je er al jaren naar verlangt om een specifiek gewicht te hebben en dat dit je niet lukt!! 

En de vraag is, waarom? Waarom is het zo belangrijk voor jou om af te vallen? 

 

De 1e stap om je eetbuien te stoppen

De eerste stap die je moet zetten is je realiseren dat er geen dieet is dat jou gaat helpen om je eetbuien onder controle te krijgen. 

Of nog beter, besef je dat het diëten in zichzelf voor je eetbuien zorgt! Het is het diëten dat ervoor zorgt dat je zo geobsedeerd bent door eten, en het is het diëten dat ervoor zorgt dat je eetbuien krijgt. 

Als je probeert te diëten ervaart je lichaam dat als een gevaar. 

Elke vorm van jezelf beperken in wat je eet is voor je lichaam het signaal dat er een hongersnood is. 

Blik eens terug in de evolutie van ons als mens en vraag je af: Als we 30.000 jaar geleden een periode van honger hadden, wat betekende dit dan? Dat betekende dat ons leven in gevaar was! Wat was op dat moment dan de reactie van ons brein om ons te helpen met overleven? We gingen ons voor 100% focussen op eten, en aten zelfs dingen die we niet lekker vonden, gewoon om onszelf maar te kunnen voeden. 

En als er na een periode van hongersnood weer een periode van overvloed was, dan zorgde ons instinct ervoor dat we zo veel mogelijk aten en weer aankwamen om ons lichaam voor te bereiden op een eventuele volgende hongersnood. 


Jezelf beperken zorgt voor eetbuien

Het maakt niet uit of het jou wel of niet succesvol is gelukt om de afgelopen tijd een dieet vol te houden.....

Elke moment dat jij probeert je voeding te beperken in de hoop dat je hierdoor afvalt, zal jouw instinct dit als een gevaar beschouwen en gaat je lichaam haar best doen om aan te komen. 

En als er dan weer een moment van overvloed is, gaat je lichaam haar best doen om dikker te worden zodat het klaar voor een eventueel toekomstig dieet. 


Waarom wil jij eigenlijk op dieet?

We denken allemaal dat we ons beter zullen voelen als we afvallen of als we ons eten onder controle hebben, maar niets is minder waar. 

Echt wel, zul je misschien denken, toen ik ... KG was afgevallen voelde ik me een stuk beter.

Maar het feit is.... zodra je weer aankomt voel je je zo veel meer klote. 

 

Als je terugblikt op je leven vraag je dan eens af:

Hoe heb jij je gevoeld over elk mislukt dieet?

Hoe voel jij je over jezelf, elke keer als je weer een eetbui hebt gehad? Waarschijnlijk voel je teleurstelling, of misschien walg je van jezelf, of haat je jezelf zelfs. 

Waar het op neerkomt is het volgende: Je eigenwaarde is niet te laag omdat je jezelf te dik vindt, je eigenwaarde is laag omdat je boos bent op jezelf omdat het je niet lukt om af te vallen en een dieet vol te houden.

  • Elke keer als jij weer besluit: Nu gaat het me echt lukken en je krijgt weer een eetbui, dan daalt jouw gevoel van eigenwaarde drastisch
  • Elke keer als je weer probeert die te kleine kleren aan te trekken, dan daalt jouw gevoel van eigenwaarde drastisch
  • Elke keer als jij naar foto's van jezelf kijkt toen je dunner was, dan daalt jouw gevoel van eigenwaarde drastisch

En ja, op het moment dat het je wel lukt om succesvol een af te vallen voel je je even goed. Je voelt je goed omdat je dunner bent, maar je voelt je vooral goed omdat je het gevoel hebt dat je jezelf 'onder controle' hebt. Maar hoe lang duurt dat goede gevoel? 

Hoe lang lukt het je om het gewicht er af te houden, voordat de kilo's er weer aankruipen. 

 

Is diëten ooit succesvol geweest?

Als je terugblikt op je leven, vraag je dan af, hoeveel maanden of jaren ben je inderdaad tevreden geweest over je gewicht en heb je je goed gevoeld? 

En vraag je ook eens af... hoeveel maanden of jaren ben je ontevreden geweest over je gewicht, en heb je geprobeerd af te vallen? 

Ik durf te wedden dat het laatste veel langer heeft geduurd dan het eerste. 

Wil je dus zelfverzekerd zijn en je goed voelen over jezelf? Dan is proberen af te vallen het slechtste wat je kunt doen. 

Elke dag dat jij je focust op je gewicht is een dag dat jij je niet goed genoeg zult voelen. En hoe meer dagen je daar op focust, hoe slechter en onzekerder jij je zult voelen!!!

Als je echt gelukkig wilt zijn, dan zit er maar 1 ding op.... Je OK voelen over je gewicht!! 

 

Waarom ben je eigenlijk zo bang om aan te komen?

Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf en je te realiseren waarom je al die jaren hebt geprobeerd je gewicht onder controle te houden.

Je bent bang voor wat er kan gebeuren als je niet afvalt, of voor wat er kan gebeuren als je aankomt.

Misschien ben je bang dat je partner je niet aantrekkelijk vindt als je niet afvalt, of misschien ben je bang voor de meningen of reactie van collega's of zelfs van vreemden.  

Daarmee wil ik niet zeggen dat je angsten om veroordeeld te worden op basis van je gewicht ongegrond zijn. 

 

Fat-shaming gebeurt, en het is niet OK!! 

Maar je kunt onmogelijk van anderen verwachten dat zij hun mening over overgewicht gaan aanpassen, als jij zelf niet je mening over overgewicht verandert!!

Het is natuurlijk verschrikkelijk als mensen je veroordelen omdat zij je te dik vinden, maar het is nog veel erger als jij jezelf afkeurt omdat jij jezelf te dik vindt!! 

Bovendien, wat ga je eraan doen, dat je gediscrimineerd wordt vanwege je gewicht? Diëten? Waarschijnlijk heb je dat al jaren geprobeerd. Diëten helpt niet. Sterker nog, elke keer als je op dieet gaat, denkt je lichaam dat je in hongersnood bent en zal het vechten om zo snel mogelijk meer vet op te slaan. Hierdoor wordt je basisgewicht alleen nog maar hoger, zoals ik in podcast 1 heb uitgelegd. 

Je moet dus echt stoppen met diëten en het gevecht tegen je lichaam!

  

Afvallen voor je gezondheid

Ik weet nog goed hoe mijn vader, die huisarts was, toen ik 16 was, en ik tijdens een vakantie een korte broek aan had, tegen mij zei: "Je moet nu echt gaan afvallen. Je bent striae en cellulitis aan het ontwikkelen op je benen. Als je nu afvalt kan het nog weggaan, maar als je te lang wacht dat kom je er nooit meer van af."

Ik heb me de rest van de vakantie kut gevoeld, besloot toen (zonder succes) om echt een dieet vol te houden tot ik was afgevallen, en nooit meer korte broeken of rokjes te dragen tot mijn lelijke benen weer cellulitis en striae vrij waren. Pas na 15 jaar van diëten, afvallen, vreten, aankomen en mezelf afkeuren later, realiseerde ik me dat mijn diëten niet werkte en dat ik inderdaad nooit meer van mijn striae en cellulitis af zou komen.  

Ik realiseerde me dat het mij, aangezien het me niet was gelukt om de afgelopen 15 jaar blijvend af te vallen, waarschijnlijk ook niet zou lukken om de komende 15 jaar blijvend af te vallen. 

En ondanks dat ik mijn striae en cellulitis nog steeds verschrikkelijk vond en me ervoor schaamde, besloot ik om weer korte broeken en rokjes te gaan dragen en om mijn best te doen me OK te voelen met mijn lichaam.

 

Afvallen is slecht voor je gezondheid

Ik weet dat mijn vader uit liefde tegen mij zei dat ik moest afvallen, die keer op mijn 16e is niet de enige keer dat hij dat heeft gezegd. Ook later in mijn leven hebben mijn ouders tegen mij gezegd dat ik te dik was, en toen ik erachter kwam dat ik diabetes type 2 had, nam mijn vader zijn rol als huisarts weer even aan en zei hij streng: "Dit kan zo echt niet langer. Je bent veel te jong om diabetes te ontwikkelen. Je moet nu echt je leven gaan veranderen en je moet afvallen!!"

Ondanks dat ik mijn lichaam nu heb geaccepteerd, merk ik dat ik nog steeds bang ben dat mijn ouders me te dik vinden als ik ze na een tijdje weer zie. Ik weet dat mijn ouders onvoorwaardelijk van mij houden en dat ze alleen maar willen dat ik afval, omdat zij denken dat het gezonder en beter voor me is, maar toch doet het pijn. 

Maar het feit is, afvallen is NIET gezonder en beter voor mij!

In de jaren dat ik krampachtig heb geprobeerd om af te vallen, heb ik mijn lichaam ontzettend veel stress bezorgd, zowel fysiek als mentaal. En dat is alles behalve gezond. Maar dat is niet het enige..... 

 

Overgewicht is niet ongezond!! 

Het is niet waar dat mensen met overgewicht ongezonder zijn dan mensen met een normaal gewicht. En het is niet waar dat je moet afvallen om meer gezond te worden!! 

Wat we denken te weten over overgewicht en gezondheid is niet waar en niet gebaseerd op de wetenschap. Ik weet dat dit moeilijk is om te geloven, omdat we als maatschappij massaal gebrainwasht zijn om te denken dat overgewicht slecht is, maar deze gedachten is niet op feiten gebaseerd. 

Het is een leugen die zelfs de meeste gezondheidsprofessionals geloven. 

 

Leugens die we geloven over overgewicht: 

1 - BMI is een goede manier om te meten of iemand ongezond is ⇢ BMI geeft informatie over gewicht in verhouding tot je lengte. Het geeft geen informatie over je gezondheid.

2 -  Overgewicht vermindert je levensverwachting ⇢ Dit is niet waar. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen in de overgewicht categorie langer leven dan mensen met een 'normale BMI'.

3 - Overgewicht speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van ziektes ⇢ Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat te veel vet hebben in zichzelf zorgt voor ziektes. 

4 - Sporten en diëten zijn effectieve manieren om af te vallen ⇢ Op de korte termijn misschien, maar op de lange termijn blijkt dat 95% van alle diëters na een paar jaar weer terug is op hun startgewicht, en een grote groep van hen is zelfs nog zwaarder. 

5 - Er is geen bewijs dat gewichtsverlies de gezondheid bevordert ⇢ Er is geen onderzoek dat aantoont dat het verminderen van kilo's of de afname van lichaamsvet de gezondheid beïnvloedt. 

6 - Gezondheid wordt voor een groot deel beïnvloed door je levensstijl ⇢ Was het maar waar, dat zou betekenen dat we veel invloed hebben op hoe gezond we zijn. Maar dat is niet zo. Er zijn ontzettend veel factoren die onze gezondheid beïnvloeden, waaronder bijvoorbeeld je genen en je positie in de maatschappij. Levensstijl is daar maar een heel klein onderdeel van. 

7 - Wetenschap is niet bevooroordeeld ⇢ Niets is minder waar dan dit. De wetenschappers die het onderzoek doen zijn meestal wél bevooroordeeld, omdat ze vaak worden betaald om een bepaalde uitkomst te realiseren. 

 

In podcast 9 - Overgewicht is niet ongezond - ga ik in detail in op de leugens die ons worden verteld over overgewicht en leg ik uit waarom je helemaal niet hoeft af te vallen voor je gezondheid. 

Voor nu leg ik je kort uit waarom overgewicht niet ongezond is.

 

BMI meet geen gezondheid

Om te meten of iemand in een gezonde gewichtscategorie valt wordt de BMI gebruikt

  • BMI onder 25 is normaal
  • BMI 25 - 30 is overgewicht 
  • BMI boven 30 is obese 

Deze categorieën geven alleen maar informatie over jouw gewicht in relatie tot je lichaamslengte. Ze geven helemaal geen informatie over de status van jouw gezondheid. 

Toen de US in de jaren 80 besloot om BMI onder te verdelen in verschillende gezondheidscategorieën, bleek dat gewicht pas een invloed had op de gezondheid vanaf een BMI hoger dan 40. Toch werd er besloten om de grens voor een gezond gewicht op een BMI van 25 te zetten.

Toen 'Health at Every Size' wetenschapper Lindo Bacon aan het bestuur vroeg waarom ze dat zo hadden besloten, terwijl er geen onderzoek was dat aangaf dat een BMI onder de 40 ook maar enige invloed had op fysieke gezondheid, zeiden ze dat ze werden gedwongen om te conformeren aan de internationale standaarden die door de WHO waren bepaald. 

Nou kan het zijn dat je denkt: OK, een gezond gewicht is gebaseerd op de standaarden van de WHO, dan zal het wel goed zijn toch? FOUT!!

Want wat blijkt....... 

De WHO heeft haar standaarden voor een gezond gewicht gebaseerd op de data van de International Obesity Taskforce ofwel de IOTF. En... de grootste geldschieters van de IOTF waren op dat moment 2 farmaceutische bedrijven die afslankpillen op de markt brachten. 

Dit betekent dus dat de BMI categorie die wij nu gebruiken om te beoordelen of iemand wel of niet een gezond gewicht heeft, zijn ontwikkeld door de farmaceutische industrie, die er dus baat bij heeft dat wij geloven dat overgewicht gevaarlijk is en dat zij de oplossing daarvoor hebben! 

Hoe bizar is dat?!! 

 

Dus...

Is het waar dat je ongezond ben als je BMI boven de 25 is?

Nee, dat is niet waar!!

Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat mensen in de overgewicht categorie langer leven dan mensen met een 'normale BMI'.

 

En... 

Zelfs als je jouw overtuiging dat vet ongezond is niet wilt loslaten, of als je BMI boven de 40 is en je denkt "Ja maar ik ben zo zwaar dat het toch wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt",  is het belangrijk om je te realiseren dat de huidige aanpak niet werkt. 

Het is belangrijk dat we toegeven dat diëten er niet voor zorgt dat je gezonder wordt.

Het is ook belangrijk om toe te geven dat diëten juist voor heel veel stress, pijn en wanhoop zorgt. 

Het is niet liefdevol om jezelf af te keuren in de naam van gezondheid. 

Dit wordt extra duidelijk als we kijken naar wat de vooroordelen over gewicht met kinderen doen. 

 

Kinderen die moeten afvallen

Jaren geleden werd ik gebeld door een dietiste. Haar dochter van 11, Nina, was "te zwaar" en ze vroeg aan mij of ik wat emotioneel proceswerk met Nina wilde doen, zodat ze kon stoppen met emotie-eten. 

Natuurlijk wilde ik dat. Niet omdat ik vond dat Nina te zwaar was, maar omdat ik haar graag wilde helpen. 

Het proces was hartverscheurend. In het proces deelde Nina huilend dat ze het gevoel had dat haar moeder haar afkeurde. "Elke keer als mama filmpjes opneemt, zei ze, heb ik het idee dat ze mensen uitlegt wat ze kunnen doen om er niet zo uit te zien zoals ik er uitzie. Mijn moeder zegt dat het slecht is om te dik te zijn, maar het lukt me gewoon niet om af te vallen." 


Leer jij je kinderen dat ze niet goed genoeg zijn?

Natuurlijk zijn het niet alleen de kinderen van diëtisten die de druk voelen om af te vallen. In mijn Eetbui Vrij Leven Sisterhood leer ik mijn leden hoe besmettelijk gedrag is. En gedrag is het meest besmettelijk voor de mensen waar je de diepste verbinding mee hebt: Je vriendinnen en ook je kinderen. Als kinderen zien dat hun moeder continu op dieet is, en dus haar eigen lichaam continu afkeurt, is dit iets wat ze meekrijgen in hun eigen overtuigingen: Ik ben niet OK als ik dik ben! 

Het is dus niet alleen belangrijk voor jezelf dat je besluit om jezelf te gaan leren accepteren. Het is ook belangrijk voor de mensen waar je van houdt! 

 

Lief zijn voor jezelf, is goed voor jezelf zorgen

Toch had mijn vader wel gelijk toen hij zei dat ik echt mijn leven moest veranderen en mijn bloedsuikerspiegel moest gaan verbeteren. Het was alleen niet afvallen dat nodig was.  Het was niet mijn vet dat voor mijn torenhoge bloedsuiker zorgde, het waren mijn eetbuien. Wat nodig was voor mijn gezondheid was dat ik stopte met het hebben van eetbuien. En wat nodig was om te stoppen met het hebben van eetbuien was voor mij om te stoppen met proberen af te vallen. 

Het was mijn behoefte om mijn gewicht onder controle te houden, die ervoor had gezorgd dat ik ging jo-jo-en. Het was mijn angst om aan te komen die ervoor zorgde dat ik eten in 'goed en fout' ging indelen. 

En het was mijn verlangen om dun te zijn dat ervoor zorgde dat ik keer op keer besloot: Vanaf morgen ga ik nooit meer slecht eten, dus ik mag nu nog even afscheid nemen van alles wat ik lekker vind." 

 

Wil je gezond zijn, ga dan gezond leven! 

Het ís lief zijn voor jezelf om meer groente te eten, om te bewegen, om sterker te worden en meer flexibeler te zijn. Het is niet lief voor jezelf als je dat doet omdat je wilt afvallen!

Als jij echt wilt helen en van je eetbuien af wilt komen, dan MOET je leren OK te zijn met je lichaam, precies zoals het nu is. Je MOET stoppen met de wens om af te vallen. 

Weet je nog wat de vraag van mijn lezer was die ik aan het begin van deze podcast oplas? Zij schreef:

Er moet iets veranderen, en niet alleen op basis van gewicht. Vooral mijn mindset, gevoel, zelfverzekerdheid, eigenwaarde, zelfliefde zullen moeten veranderen en ik ben ervan overtuigd dat dat gewicht dan 'vanzelf' volgt.

Het lijkt alsof zij al weet wat belangrijk is. Ze geeft immers aan dat ze ook haar mindset wil veranderen. 

Maar eindigt met "en ik ben ervan overtuigd dat dat gewicht dan 'vanzelf' volgt."

Die gedachte is de saboterende gedachte!! Als ik het heb over jezelf accepteren en OK zijn met je lijf zoals je nu bent, dan bedoel ik ook echt:

OK zijn met jezelf zoals je nu bent. Ook als je niet afvalt, en zelfs als je aankomt. 

Ga je proberen OK te zijn met jezelf zoals je nu bent in de hoop dat je dan alsnog gaat afvallen? Dan houd je jezelf voor de gek. 

Je MOET dus echt leren OK te zijn met jezelf zoals je bent, zelfs als je nooit meer afvalt, en zelfs als je nog meer aankomt!!! En dat is echt niet makkelijk. Dat weet ik als geen ander!! Het is iets dat je stapje voor stapje moet leren. 

 

Lukt het jou om het gewicht eraf te houden?

Het kan heel goed zijn dat jij nu denkt: Ja doei!! Ik wil ECHT niet nog meer aankomen!! Dat ga ik niet doen!!

Vraag je dan het volgende af: Ben jij nu dikker of dunner dan toen je in een ver verleden begon met je eerste afslank-poging? Waarschijnlijk dikker, toch? 

En vraag je dan eens af: Hoe blij zou jij nu zijn als je weer zou wegen wat je woog toen je begon met jouw eerste afslank-poging. Fucking blij toch?!! 

Maar dan is het ook belangrijk om je te beseffen, dat je toen helemaal niet blij was met hoe je er toen uitzag!! Je was toen niet tevreden!! Je was toen ook onzeker! Het is namelijk die onzekerheid die het probleem is, niet jouw gewicht. Het is het gebrek aan zelfvertrouwen dat je moet fixen, niet je kledingmaat!! 

En vraag je dan eens af: Als jouw resultaten uit het verleden een garantie zijn voor jouw resultaten in de toekomst, denk je dan echt dat nog een afslank-poging jou gelukkig gaat maken? 

Ik weet het niet. 

Maar wat ik wel weet is dat de jaren dat ik bezig ben geweest met het accepteren van mezelf mij zo veel meer geluk hebben opgeleverd, dan alle jaren dat ik heb gedieet. Ik kan weer leven, ik kan weer genieten en ik durf mezelf weer te laten zien. 

 

Zo nu en dan voel ik me te dik

En natuurlijk zijn er nog momenten dat het oude stemmetje weer de kop op steekt en er een gedachte over afvallen bij mij naar binnen glipt. Maar ik zie die gedachte nu voor wat ze is: Een teken dat ik me op dat moment onzeker voel en dat ik bang ben voor afwijzing en afkeuring. Een teken dat ik weer even extra lief moet zijn voor mezelf en aandacht moet geven aan mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.   

Dus mooi mens... Ik wil je uitnodigen om de eerste stappen te zetten in het helen van je vreet-dieetpatroon. Ik wil je uitnodigen om te leren hoe je van jezelf kunt houden. 

 

 

Leer je lichaam te accepteren

Natuurlijk ben ik niet eerste of de enige die het licht heeft gezien en realiseert dat afvallen niet de oplossing is. Er is een hele beweging van vrouwen, en mannen, die probeert gewichtsdiscriminatie te stoppen. Bijvoorbeeld Lindo Bacon, waar ik het eerder over had, met zijn boek Health At Every Size. 

En op internet is een hele beweging van influencers die zichzelf durft te laten zien, curves en vetrollen inbegrepen. 

Wil jij de eerste stappen zetten in het leren accepteren van je lichaam? Zorg dan dat jij ook een influencer wordt. Daarmee bedoel ik niet dat je moet proberen om duizenden volgers te krijgen op Instagram, wel dat jij je best moet gaat doen om de mensen om je heen meer acceptatie te leren. Vertel je vriendinnen en je familie over deze podcast. Deel met hen hoe onzeker jouw gevecht tegen vet jou heeft gemaakt en vraag hen om jou te steunen in jouw zoektocht naar meer zelfacceptatie en zelfliefde. 

Kies ervoor om je social media op te schonen zodat je niet langer berichten ontvangt die jouw drang om af te vallen weer kunnen triggeren. Volg in plaats daarvan de #healthateverysize en stuur de berichten die jij inspirerend vindt door naar anderen. 

En.... als je toch niet meer gaat afvallen, dan betekent dit dat je ook niet meer hoeft te wachten met het kopen van nieuwe kleren tot je dunner bent, toch?

Verwen jezelf daarom met een nieuw outfit dat je goed past, of misschien zelfs een tikkelt je groot is, zodat je je mooi voelt en je kleren lekker zitten. 

 

Ga bewegen, gewoon omdat het fijn is 

Ga bewegen, niet omdat je wilt afvallen maar omdat het fijn voelt als je lichaam sterk en flexibel is. Ik doe een paar keer per week aan crossfit en vind dat echt zo gaaf! Ik geniet van elke WOD het geeft mij een ongelooflijke kick om te merken hoe ik steeds sterker word en hoe mijn uithoudingsvermogen stapje voor stapje vooruit gaat. 

Maar... let goed op je lichaam. Als je de afgelopen maanden veel hebt geprobeerd te diëten, dan kan het ook liefdevol zijn om je lichaam eerst een tijdje rust te gunnen, zodat het zich kan herstellen, voordat je weer gaat sporten. 

En let op... op het moment dat je weer merkt dat je gaat sporten in de hoop om af te vallen of strakker in je vel te zitten, stop er dan tijdelijk mee totdat je merkt dat je die sneaky dieetgedachten weer onder controle hebt. 

  

 

 

 

 

 

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!