Dieten maakt je dikker

Jan 14, 2021
Weegschaal met meetlint er omheen gewikkeld en titel tekst van de 'Eetbui Vrij Leven Podcast': 'De Eetbui Vrij Leven Formule'

Heb jij dat ook? Dat je na een dieet zwaarder bent dan toen je startte? Dat je een dieet steeds minder lang volhoudt? Dat je het idee hebt dat afvallen steeds moeilijker wordt? En dat je je afvraagt: waarom wordt ik steeds dikker?

Dat is waar de podcast van vandaag over gaat. 

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLAUDAfvallen lukt niet, hoe komt dat? 

Deze Eetbui Vrij Leven Podcast gaat over afvallen, en waarom je steeds zwaarder wordt als je op dieet bent geweest. Ik ga je leren over de setpoint theorie, een theorie die verklaard waarom het voor sommige mensen zo makkelijk is om dun te zijn, terwijl anderen mensen zoveel moeite hebben met afvallen. En ik vertel je waarom diëten ervoor zorgt dat jou basisgewicht steeds hoger wordt, waardoor je na elk dieet steeds zwaarder wordt.  

Download als de podcast als PDF e-book

Wat is de Setpoint theorie?

We snappen allemaal dat onze lichaamslengte voor een groot deel genetisch bepaald is, toch? Wat de dieetindustrie niet wil dat jij weet, is dat volgens de SETPOINT theorie je lichaamsgewicht OOK voor een groot deel genetisch bepaald is. 

Dit betekent dus dat het idee dat we ons gewicht kunnen beïnvloeden een illusie is. 

Volgens de SETPOINT theorie hebben we allemaal een basisgewicht voor hoe zwaar we horen te zijn. Dit basisgewicht wordt ook wel je SETPOINT genoemd. 
Jouw SETPOINT of hoe zwaar jij hoort te zijn voor jouw lengte is aangeboren en voor een groot deel genetisch bepaald.  

Waarom is de SETPOINT theorie nou zo belangrijk?

Voor sommige mensen is hun SETPOINT hoger dan het gemiddelde, wat betekent dat ze dus van nature een wat zwaarder basisgewicht hebben dan de norm en sneller aankomen. 
Voor anderen ligt hun SETPOINT onder het gemiddelde, wat dus betekent dat ze een lichter basisgewicht hebben dan de norm en moeite hebben om aan te komen. 

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen alles kunnen eten wat ze maar willen, terwijl jij al aankomt als je naar een koekje kijkt? Jouw SETPOINT -gewicht kan daar 1 van de redenen van zijn. 

Jouw lichaam zal er alles aan doen wat het maar kan om op jouw SETPOINT-gewicht te komen. Dus als je afvalt onder je SETPOINT-gewicht, zal je lichaam er letterlijk voor vechten om weer aan te komen!

Proberen een gewicht te bereiken dat onder jouw SETPOINT ligt is dus een strijd die je altijd zult verliezen. 


Afvallen lukt niet, hoe hard je ook probeert

Ben je al jaren aan het vechten om af te vallen en is het een worsteling die je hele leven beheerst? Dat kan het heel goed zijn dat je aan het vechten bent, terwijl je gedoemd bent om te falen.

Je lichaam zal namelijk ervoor zorgen dat je altijd op je SETPOINT blijft, dus niet afvalt of zelfs aankomt.

Waarschijnlijk herken je dat bij jezelf ook, want ik heb tientallen cliënten die mij vertellen dat ze in hun leven meerdere keren zo'n 20 tot 30 KG zijn afgevallen. Ze gaan op dieet, bereiken hun ideale gewicht en beginnen daarna weer langzaam aan te komen. Het gevecht om het gewicht eraf te houden lijkt bijna nog moeilijker dan dat het afvallen zelf in de eerste instantie was.  

Hoe zorgt je lichaam dat je op je SETPOINT gewicht blijft?

1) Door je stofwisseling te verlagen
Uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling langzamer wordt als je afvalt, soms zelfs tot een snelheid die ver onder het gemiddelde ligt dan wat normaal is voor je lichaamslengte. Stel dat iemand met een normaal gewicht die 175 cm lang is een basale stofwisseling heeft van 1650 kcal en dan kan het zijn dat iemand met overgewicht een basale stofwisseling heeft van 1250 kcal waardoor je veel sneller aankomt/

 

2) Je krijgt meer honger
Honger heeft niets te maken met het hebben van een lege maag. Daarom kunnen mensen die aan intermittend fasting doen prima 16 uur niet eten zonder dat ze honger hebben. Honger heeft namelijk alles te maken met de afgifte van het hongerhormoon: Ghreline

En wat blijkt: De afgifte van de hoeveelheid Ghreline in je lichaam neemt toe als je bent afgevallen. Dit zorgt ervoor dat je dus meer honger krijgt en vaker en meer moet eten. 

 

3) Het gevoel dat je vol zit neem af
Leptine, het hormoon dat aangeeft dat je vol zit, wordt opgeslagen in onze vetreserves. Als we afvallen, krimpen onze vetreserves en worden onze normale gezonde signalen dat we genoeg gegeten hebben tot zwijgen gebracht. We eten dus meer, en steeds meer naarmate ons lichaam vecht om het gewenste gewicht terug te krijgen.

 

Dieten zorgt ervoor dat je steeds dikker wordt

In mijn podcast 'De Eetbui Vrij Leven Formule' leg ik je uit waarom diëten voor eetbuien zorgt. 

Er is echter nog een reden dat je écht moet stoppen met diëten:
DIETEN ZORGT ER VOOR DAT JE SETPOINT GEWICHT HOGER WORDT!! 

Wat betekent dit nou? Stel je voor dat je wordt geboren met een SETPOINT gewicht van 75 KG, dan kan het dus heel goed zijn dat door het diëten je SETPOINT is veranderd naar 85 KG en dat jouw lichaam dus continu zal vechten om een minimum van 85 KG te bereiken. 

 

Herken jij dat bij jezelf? Waarschijnlijk was je gewicht een stuk lager toen je aan je vreet-dieetpatroon begon dan dat het nu is, toch?

Het gevoel dat het steeds lastiger wordt om een laag gewicht te bereiken zit niet tussen je oren. 

In een beroemd experiment in Minesota tijdens de 2e WO werd een groep mannen met een normaal gewicht op 50% van hun caloriebehoefte gezet en moesten ze 7,5 km per dag lopen. In 6 maanden vielen zij 25% van hun gewicht af. Toen ze daarna echter weer normaal mochten eten kwamen ze het afgevallen gewicht weer aan, maar eindigden ze op een hoger gewicht en een hoger vetpercentage dan toen ze aan het experiment begonnen. 

Dit experiment suggereert dus dat gewichtsverlies tot onder je SETPOINT ervoor zorgt dat je lichaam voor een tegenreactie zorgt en je SETPOINT verhoogt. 

 

Dit idee wordt ondersteunt door de ervaringen van de deelnemers aan het TV programma The Biggest Looser waarin een groep obese mensen extreem probeert af te vallen. Tijdens de hun laatste weeg-moment waren ze ontzettend veel afgevallen maar... de snelheid van hun stofwisseling en de afgifte van leptine was abnormaal laag. 

Dat de snelheid van hun stofwisseling verlaagd zou zijn werd verwacht, maar wat bleek: hun stofwisseling was nog 500 kcal lager dan verwacht!!

In andere woorden: als een deelnemer normaal met 2250 kcal op gewicht zou blijven, dan werd er verwacht dat ze na het programma misschien met 1750 kcal op gewicht zouden blijven, maar wat bleek: De stofwisseling was zo verlaagd dat zij maximaal nog maar 1250 kcal konden eten zonder aan te komen. 

Tegelijkertijd was hun hoeveelheid ghreline toegenomen, waardoor ze eigenlijk continu honger hadden. Daarnaast was de hoeveelheid van leptine afgenomen, waardoor ze niet het signaal kregen dat ze vol zaten. 

In theorie zou dit betekenen dat ze zelfs op een dieet laag aan calorieën weer aan zouden komen. In de praktijk bleek dit waar. Toen de deelnemers 6 jaar later weer werden gewogen waren ze zwaarder dan toen ze aan het programma begonnen én hun stofwisseling was nog steeds abnormaal!! 

 

Hoe kun je je SETPOINT verlagen?

Waarschijnlijk heb je door je jarenlange vreet-dieetpatroon dus je SETPOINT verhoogd, waardoor je lichaam nu continu vecht om een hoger gewicht te behouden. Is daar überhaupt iets aan te doen of kun je het gevecht maar beter opgeven?

Ten eerste: Geef het gevecht alsjeblieft op. Niet omdat het niet mogelijk is om af te vallen, wel omdat het gevecht er in zichzelf voor zorgt dat je aankomt. In mijn boek 'Het Geheim van Eetbui Vrij Leven' leg ik je uit hoe het gevecht tegen je cravings er juist voor zorgt dat je wilskracht afneemt en je cravings groter worden. Dit gevecht in zichzelf is dus echt super ongezond. Hoe dat werkt heb ik aan je uitgelegd in de podcast 'Eetbuien Overwinnen, waarom lukt het niet?'

 

Ten tweede: Vraag je af waarom je wilt afvallen? Is het omdat je je goed wilt voelen? Laat me je dan uit de droom helpen. Je hele leven diëten zorgt er echt niet voor dat je je goed voelt. Denk maar eens na over de jaren waarin jij worstelt met je vreet-dieetpatroon. Ben je in die jaren echt gelukkig geweest? Heb je kunnen genieten van je leven en de mensen om je heen? Als je echt eerlijk tegen jezelf bent, dan kun je waarschijnlijk wel concluderen dat je verstoorde eetgedrag er juist voor zorgt dat je niet vol in het leven staat, toch?

Misschien denk je wel dat het ongezond is om te zwaar te zijn. Laat me je ook uit die droom helpen:

Het idee dat een laag BMI gezond is, is achterhaald! Uit een recente studie blijkt zelfs dat mensen met overgewicht vaak gezonder zijn dan mensen met een normaal gewicht!! Hoe gezond je bent wordt niet bepaald door je gewicht. Je kunt dun zijn en ongezond zijn en je kun dik zijn en toch heel gezond zijn.

Dat gezegd te hebben betekent een verhoogde SETPOINT natuurlijk wel dat je hormoonhuishouding en je lichaam uit balans zijn, en dat babe.. is iets waarvan ik denk dat het goed is om te veranderen. 

Die verstoorde balans zorgt er namelijk niet alleen voor dat je basis gewicht hoger is, maar zorgt er ook voor dat je meer last hebt van cravings en dus dat de kans groot is dat je eetbuien blijft houden. 

En dat is natuurlijk verschrikkelijk. Niet alleen omdat eetbuien slecht zijn voor je lijf en de balans in je hormonen nog meer verstoren, maar ook omdat je eetbuien zo onwijs slecht zijn voor je zelfbeeld. Je voelt je super verrot en waardeloos na een eetbui, toch?! En dat is dus echt niet lief zijn voor jezelf. 

In mijn SuikerJunkie Detox programma leer ik je in 4 weken wat je kunt doen om de balans in je lichaam weer te herstellen. Je zult echt versteld staan hoe anders je je voelt als dat gebeurt. 

Lydia appte mij na het programma het volgende:


Wat is nou dit magische geheim dat ik Lydia heb geleerd waardoor ze opeens haar leven weer terug heeft? Nou, dat is natuurlijk niet 1 ding, maar dat zijn verschillende dingen. De belangrijkste 1ste stap die je moet zetten is als volgt: Je MOET echt stoppen met diëten. Ik kan het niet mooier maken. Het diëten zorgt ervoor dat je SETPOINT verhoogd wordt, het diëten zorgt dat de balans in je lichaam wordt verstoord waardoor je meer honger krijgt en minder snel vol raakt en het diëten zorgt er JUIST voor dat je eetbuien krijgt! 

Daarom wil ik je uitdagen om 3 maanden lang niet te diëten!!

Het kan zijn dat dit echt super angstig voelt, maar denk eens na over het volgende: TOT nu toe heeft het diëten er alleen maar voor gezorgd dat je SETPOINT hoger is geworden. Slechter dan dat kan het niet worden, toch? 

Dus ga de uitdaging aan en laat me op INSTAGRAM weten als jij vandaag nog bent gestopt met diëten! Tag mij via @EetbuiVrijLeven en laat me weten dat jij er klaar voor bent om de dieet-vrij leven challenge aan te gaan

 

Detoxen van je slechte eetgewoontes

Denk jij dat jouw jaren lange vreten en diëten de balans in jouw lichaam hebben verstoord en wil je leren hoe je die balans weer kunt herstellen?

Schrijf je dan vandaag nog in voor het SuikerJunkie Detox programma, zodat ik je door alle stappen heen kan leiden die nodig zijn om van je cravings af te komen, om weer rust rondom eten te ervaren en te leren hoe jij de balans in je lijf weer kunt herstellen. 

  

Afvallen lukt niet, waarom is dat nou?

Als het goed is weet jij nu waarom afvallen steeds moeilijker wordt: Omdat diëten er voor zorgt dat je setpoint omhoog gaat waardoor je lichaam gaat vechten om zwaarder te worden. 

 


Als jij al tientallen diëten hebt gevolgd dan heb je dat waarschijnlijk zelf ook ervaren dat je setpoint- gewicht steeds hoger wordt. Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal. 
Laat me dat weten in het commentaarveld hier onder! 

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!