De Eetbui Vrij Leven Formule

Dec 17, 2020
Foto van vrouw met haar armen omhoog in de zon en titel tekst van de 'Eetbui Vrij Leven Podcast': 'De Eetbui Vrij Leven Formule'

Waarom kom ik niet van mijn eetbuien af? Wat is de oorzaak van mijn eetbuien? Hoe komt het dat tips tegen eetbuien niet werken? En de belangrijkste vraag: Wat is er nodig om mijn eetbuien te stoppen?

Dat is waar deze podcast over gaat

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLAUDWat is er nodig om eetbuien te stoppen?

Waarom tips tegen eetbuien niet werken en wat er wel nodig is om je eetbuien te stoppen leg ik je uit in dit hoofdstuk uit mijn boek over eetbuien: Het Geheim van Eetbui Vrij leven. 

Als jij voorgoed je emotie-eten wilt overwinnen bestel dan nu gratis een paperback versie van mijn boek: Het Geheim van Eetbui Vrij Leven

Ga naar http://eetbuivrijlevenboek.nl/ om te leren hoe jij stap voor stap je eetbuien kunt overwinnen. 

~Morgen ga ik echt weer beginnen met goed eten…~

Hoe vaak heb jij dat al gedacht?

Vaak is dat wat we tegen onszelf zeggen als we weer controle willen terugpakken over onszelf of over ons leven. We denken dan dat we goed bezig zijn, maar niets is minder waar.
De zin ~Morgen (of maandag, of 1 januari) ga ik echt weer beter mijn best doen~ is de zin die het hele vreet-dieetpatroon start.

We zeggen dit tegen onszelf wanneer we ons kut voelen; als we in de spiegel kijken en we onszelf te dik vinden, als de kleren die we graag aan willen niet zo mooi zitten als we graag zouden willen, of als we op vakantie gaan naar een zonnige bestemming en we ons niet OK voelen in onze bikini. 

~Morgen ga ik echt op dieet….~ Deze zin is een teken dat je op dat moment niet OK bent met jezelf. Een teken dat je op dat moment niet in verbinding bent met de liefde voor jezelf. 

Er zijn mensen die zullen denken ~Het is wel lief zijn voor mezelf om te zeggen dat ik morgen op dieet ga, want dan besluit ik weer om goed voor mezelf te zorgen.~ Prima, maar waarom besluit je dan om morgen goed voor jezelf te gaan zorgen? Waarom niet nu? Waarom moet je eerst een pak koekjes, een reep chocola of een zak drop leegeten voordat je weer goed voor jezelf gaat zorgen?

Als die gedachte echt zou komen vanuit zelfliefde en vanuit goed voor jezelf zorgen, dan zou je denken ~Ik ga nu goed voor mezelf zorgen en ik heb daarvoor die koekjes of die zak m&m’s niet nodig~ toch? Het is de gedachte ~Morgen ga ik opnieuw beginnen~ die het hele vreet-dieetpatroon start.

Met deze gedachte geef jij jezelf namelijk toestemming om vandaag nog ‘slechte’ keuzes te mogen maken. Want, als je vanaf morgen echt niets lekkers meer gaat eten, dan kun je het beste vandaag nog even afscheid nemen van alles wat je vanaf morgen niet meer gaat eten, toch?

Je gebruikt deze gedachte om jezelf toestemming te geven om te snaaien. Tenslotte ga je het morgen goed maken.

En ik weet het, elke keer als jij denkt ~Morgen ga ik echt…~ dan geloof je dat ook.  

Maar vraag je eens af…

Hoe vaak heb je al tegen jezelf gezegd ~Morgen (of maandag etc) ga ik echt beter mijn best doen~ Maak daar eens een inschatting van.Ik ga nooit meer op dieet!

Vraag jezelf eens af: hoe vaak wil ik nog denken ~Morgen ga ik echt goed eten~ Nog 10 keer, 100 keer, 1000 keer? Nee toch? 

Als dat besluit je echt zou helpen je gewicht en je eetbuien onder controle te krijgen, dan was je niet aan dit boek begonnen. Dan had dat besluit de laatste keer wel gewerkt, of de keer daarvoor, of de keer dáárvoor. 

Dus wat betekent dit? Dit betekent dat je voor jezelf het volgende moet besluiten: Ik ga nooit meer op dieet!

Ik weet het, je krijgt het Spaans benauwd bij dat idee en denkt ~Maar als ik nooit meer op dieet ga dan val ik niet af en dan blijf ik zoals ik nu ben~ of  ~Als ik nooit meer op dieet ga, kom ik waarschijnlijk aan, want ik kan mezelf niet onder controle houden~ Niets is minder waar.

Ik kan je beloven dat stoppen met diëten de belangrijkste en eerste stap is die je kunt zetten om je vreet-dieetpatroon onder controle te krijgen. Want als je stopt met tegen jezelf te zeggen ‘Morgen ga ik echt op dieet’, dan kun je starten met vanaf nu lief te zijn voor jezelf.

Ik heb zelf op mijn YouTube kanaal (Eetbui Vrij Leven Met Rose Jansen via www.youtube.com/c/EetbuivrijLeven) met mijn Eetbui Vrij Leven Challenge laten zien hoe ik in 12 weken 15 kilo ben afgevallen zonder te diëten. En ik ben niet de enige die vrijheid heeft ervaren door te stoppen met diëten.

Keer op keer delen cliënten inspirerende verhalen met mij en vertellen ze hoe ze kilo’s zijn afgevallen. Ze vallen niet af omdat ze op dieet zijn geweest maar doordat ze simpelweg geen eetbuien meer hebben gehad en ‘normaal’ kunnen eten en snoepen.

Bijvoorbeeld Elizabeth, die mijn advies heeft opgevolgd en zonder diëten, terwijl ze regelmatig iets lekkers nam, in 12 weken 11,6 kilo is afgevallen.

 

De formule voor een leven zonder eetbuien

Het besluit dat je gaat stoppen met diëten betekent natuurlijk niet dat meteen al je problemen zijn opgelost. Het betekent ook niet dat je nooit meer gedachten zult hebben over afvallen en over diëten.

Oude gewoontes (ook denkgewoontes) zijn lastig om af te leren, dat gaat je tijd en aandacht kosten. Waarschijnlijk zal je de komende maanden nog regelmatig de ‘morgen’ gedachte hebben. 


(Misschien heb je zelfs bedacht ~dit boek gaat mij helpen om mijn eetbuien onder controle te krijgen en ik ga echt beginnen met goed eten als ik dit boek uit heb, dus nu mag het nog~ en zit je tijdens het lezen van dit boek een zak chips of een bak ijs weg te werken.) 


Het betekent wel dat als je voor jezelf besluit ~ik ga nooit meer op dieet~ je al je gedachten over diëten kunt gaan zien voor wat ze zijn: Een teken.

Niet een teken dat je moet afvallen, maar een teken dat er iets speelt. Een teken dat er iets is wat jou raakt. Een teken dat er iets is wat je moet oplossen. 

Maar als je niet meer gaat diëten, wat kun je dan wel doen om van je eetbuien af te komen en het lichaam en de levensstijl te creëren die je wenst?

Wat je kunt doen is leven volgens de Eetbui Vrij Leven Formule.

De Eetbui Vrij Leven Formule

Als je echt Eetbui Vrij wilt leven dan is er meer nodig dan het focussen op je voeding. Eetbui Vrij Leven bestaat uit 3 factoren: Eetbui Vrij Denken, Eetbui Vrij Voelen én Eetbui Vrij Eten. 

Eetbui Vrij Denken

Eetbui Vrij Denken doe je pas als je niet meer continu met eten bezig bent. Je denkt alleen maar aan eten op het moment dat je honger hebt. Als jij niet meer bezig bent met goed of fout eten, met eettijden, met calorieën tellen, dan ben je echt in je denken ‘Eetbui Vrij’.

Eetbui Vrij Voelen

Emotie-eten heet natuurlijk niet voor niets emotie-eten. Er zijn miljoenen mensen die eten als ze zich gestrest, eenzaam, onzeker, verveeld, geïrriteerd, gekwetst, niet goed genoeg of overweldigd voelen. Eetbui Vrij Voelen gaat over hoe goed jij bent in het reguleren van je stemming en van je eigen emoties. Hoe lang blijft een negatieve emotie bij jou sudderen? Als je een keer geen complimentje krijgt, terwijl je heel erg hard je best hebt gedaan, kun je dat dan loslaten, of blijf je uren het gemis van waardering voelen? Dan is de kans groot dat je gaat eten om je gevoelens weg te drukken. Als jij in staat bent om te erkennen dat je je gekwetst voelt, het daarna los te laten en weer zelfliefde te voelen, dan ben je echt in je voelen Eetbui Vrij. 

Eetbui Vrij Eten

Eetbui Vrij Eten gaat over hoe gezond jij gemiddeld genomen eet. Er is voeding die je energie vermindert en je eetverslaving versterkt, en er is voeding die je meer energie geeft en je behoefte aan suikers en vetten doet afnemen. Als jij iemand bent die over een hele week veel suikers en vetten eet, dan kan het zijn dat je eetpatroon in zichzelf je eetbuien versterkt en dat er chemische tekorten zijn in je brein waardoor je alleen maar meer behoefte hebt aan suikers en vetten. Als je iemand bent die vooral onbewerkt voedsel eet met veel groenten, fruit en plantaardige producten, dan voed je jezelf en eet jij Eetbui Vrij.

 

Waarom is diëten niet de oplossing tegen eetbuien?

Ik heb echt al zoveel geprobeerd, maar het lukt me niet om het vol te houden.” En “Afvallen is niet het probleem. Het gewicht eraf houden, daar gaat het mis”, hoor ik keer op keer van cliënten. Heel herkenbaar, want zo voelde ik mij ook in de 20 jaar dat ik zelf last had van mijn vreet-dieetpatroon. Elke dieet waar ik over hoorde bracht mij weer een sprankje hoop. Misschien was dit dan de oplossing? Keer op keer probeerde ik weer iets nieuws en op een gegeven moment werd ik echt wanhopig. Ik had het idee dat ik echt alles had geprobeerd, maar niets leek mij blijvend te helpen. Herken je dat ook? Dat gevoel dat je alles al hebt geprobeerd?

Maar is dat ook zo? Heb jij echt alles geprobeerd? Als je echt gaat kijken naar wat je hebt geprobeerd om je eetbuien onder de controle te krijgen dan kun je concluderen dat het meeste van wat je hebt geprobeerd over eten ging, toch? 

Voeding is maar 1 van de 3 factoren van de Eetbui Vrij Leven Formule. Is een goed eetpatroon dan echt de oplossing tegen je vreet-dieetpatroon? Als je kijkt naar de Eetbui Vrij Leven Formule, dan zie je dat maar 30% van het Eetbui Vrij Leven gaat over eten. De rest gaat over je manier van denken en omgaan met je emoties. 

Als je al super veel diëten hebt geprobeerd, dan weet jij waarschijnlijk heel goed wat je kunt eten om af te vallen en van welk eten je aankomt. Kennis over voeding, een eetschema of een dieet heeft jou in het verleden nooit blijvend resultaat opgeleverd, toch? Dat komt omdat de oorzaak van je vreet-dieetprobleem niet je manier van eten is. En als de oorzaak niet je manier van eten is, dan ligt de oplossing dus ook niet in je manier van eten. Voeding is niet de oorzaak van je vreet-dieetpatroon en het aanpassen van je voeding is dus ook niet de oplossing. 

Wat is dan wel de oorzaak van je vreet-dieetpatroon? Daar kun jij achter komen door jezelf een score te geven op elk van de 3 factoren van de Eetbui Vrij Leven Formule. 

Wat is de oorzaak van jouw eetbuien?

Wat valt je op als je kijkt naar jouw scores op het gebied van Eetbui Vrij Denken, Eetbui Vrij Voelen en Eetbui Vrij Eten?

Uit ervaring weet ik dat de mensen die de Eetbui Vrij Leven Formule invullen, meestal het hoogste scoren op Eetbui Vrij Eten. Ze scoren daarentegen vaak laag op Eetbui Vrij Denken en Eetbui Vrij Voelen.Vraag je nu eens af: In welk van de 3 factoren van de Eetbui Vrij Leven Formule investeer jij het meeste tijd en aandacht om jezelf te verbeteren? Waarschijnlijk zie je dan dat jij de meeste tijd en aandacht investeert in het verbeteren van je eetpatroon. Mmmm… Zou het toeval zijn dat je daar dan ook het hoogste op scoort?

Waarschijnlijk zie je ook dat je het laagst scoort op de factoren waar jij de minste aandacht aan besteedt in je ontwikkeling; Eetbui Vrij Denken en Eetbui Vrij Voelen. Dit is dus waar het allemaal om draait. Door het invullen van de Eetbui Vrij Leven Formule kun je precies zien waar bij jou de oorzaak van je eetbuien ligt. Het probleem ligt namelijk op de plek waar jij het laagste scoort. Dat is dus ook waar de oplossing ligt. Als je kijkt naar de Eetbui Vrij Leven Formule, dan zie je ook dat het niet werkt om je maar op één van deze factoren te focussen. De formule laat je zien dat het belangrijk is om aan alle drie de factoren te werken. Het is namelijk de factor waar jij het laagst op scoort, die bepaalt hoe vrij jij bent van eetbuien. Als je minder dan een 7 scoort op een van deze factoren, dan is de kans groot dat je niet (blijvend) Eetbui Vrij bent.


Samenvatting

Het is de gedachte ~Morgen ga ik echt goed eten~ die je vreet-dieetpatroon in stand houdt. Deze gedachte heb je op het moment dat je niet OK bent met jezelf. Je gebruikt deze gedachte om jezelf toestemming te geven vandaag nog ‘slechte’ keuzes te maken.
Als je je vreet-dieetpatroon wilt doorbreken, is het belangrijk dat je voor jezelf besluit ~Ik ga nooit meer op dieet~ In plaats van diëten ga je werken aan de 3 factoren van de Eetbui Vrij Leven Formule. 

Door jezelf een score te geven op de 3 factoren van de Eetbui Vrij Leven Formule, krijg je inzicht in de factor die bij jou je vreet-dieetpatroon in stand houdt. Het is de factor waar jij het laagst op scoort die bepaalt hoe succesvol jij bent in het creëren van een Eetbui Vrij Leven.

 


Hoe vaak heb jij al tegen jezelf gezegd: "Morgen ga ik echt.....?"
Laat me dat weten in het commentaarveld hier onder! 

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!