Emotie-eten: waarom doen we het echt?

Apr 03, 2020
Foto van Rose Jansen die aan het emotie-eten is en titel tekst van de 'Eetbui Vrij Leven Podcast': 'Emotie-eten waarom doen we het echt'

Hoe kan ik stoppen met emotie-eten? Wat betekent-emotie eten echt? Wat is de psychologie achter emotie-eten? En de belangrijkste vraag: Hoe wordt ik emotie-eten de baas?  

Dat is waar deze podcast over gaat 

LUISTER VIA: APPLE PODCASTS | SPOTIFY | SOUNDCLAUDWat is de oplossing tegen emotie-eten?

In deze aflevering lees ik je een stuk voor uit mijn boek ~ Het Geheim van Eetbui Vrij Leven ~
Dit hoofdstuk gaat over de echte oorzaak van emotie-eten. Ik leer je wat de psychologie is achter emotie-eten en aan het einde vertel ik je wat er de oplossing is als je blijvend van je eetbuien af wilt komen. 

Waarom is dit zo interessant? Als je last hebt van emotie- eten dan haat je jezelf na een eetbui, toch? Je bent gefrustreerd en probeert uit alle macht je eten weer onder controle te krijgen. Toch duik je keer op keer weer de voorraadkast in als er even iets tegenzit in je leven. 

Dat komt omdat je het emotie-eten niet in de kern aanpakt. Pas als je dat gaat doen kun je echt stoppen met emotie-eten. 

Als jij voorgoed je emotie-eten wilt overwinnen bestel dan nu gratis een paperback versie van mijn boek: Het Geheim van Eetbui Vrij Leven. 

Ga naar www.eetbuivrijlevenboek.nl om te leren hoe jij stap voor stap je eetbuien kunt overwinnen. 

Het boek geef ik gratis weg (je betaalt allen voor druk- en verzendkosten) en leert je de strategie en stappen die nodig zijn om te stoppen met emotie-eten. 

 

Hoe erg haat jij je eetbuien?

We zien emotie-eten als een fout in ons gedrag en we veroordelen onszelf voor de momenten van ‘zwakte’ die we hebben als je weer eens een heel pak soesjes of chips, of drop, of chocola of allemaal hebben opgegeten.

We voelen ons rot na een eetbui. Niet alleen omdat de hoeveelheid zoetigheid en vettigheid die we naar binnen hebben gepropt ervoor zorgt dat we ons klote voelen na een eetbui, maar omdat we ons schamen en boos zijn op onszelf omdat we de controle kwijt zijn geraakt. Er waren zelfs momenten na mijn eetbuien dat ik mezelf intens haatte en ik ben niet de enige in het voelen van zo’n sterke emotie.

Tijdens een van mijn masterclasses vroeg ik mijn deelnemers een poll in te vullen waarin ze aan konden geven hoe ze zich na een eetbui voelden. Maar liefst 30% van de dames voelen zelfhaat en walging na een eetbui, zoals je hier onder kunt zien.

Ik vind het best heftig dat zo veel vrouwen walging en haat naar zichzelf voelen, en ik ben erg benieuwd hoe het voor jou voelt. Laat me dat weten in het commentaarveld hier onder. 

De grootste fout die je maakt

Ik ben ervan overtuigd dat het gedrag (het hebben van een eetbui) niet het probleem is. Sterker nog, ik denk dat snoepen een signaal is. Ik denk dat emotie-eten een teken is dat er iets speelt, een teken dat je niet lief genoeg bent geweest voor jezelf of een teken dat er een onderliggende pijn zit.

De meeste mensen denken: Ik wil een bepaald resultaat bereiken (bijvoorbeeld afvallen) en daar moet ik iets voor doen. Als ik dat doe dan kan ik me eindelijk goed voelen, en als ik me goed voel, dan kan ik eindelijk zijn wie ik wil zijn.

Dit is een denkfout omdat het nooit zo werkt!! Jij bent hoe je nu bent, en bij hoe jij nu bent hoort een bepaald gevoel. Bij dat gevoel hoort een type gedrag en dat gedrag heeft een resultaat. Dit werkt altijd zo, of je je er bewust van bent of niet.

Als jij nu onrustig bent, dan hoort daar een bepaald gevoel bij, bijvoorbeeld stress. Dat gevoel beïnvloedt je gedrag; het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je geen tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen. Dat gedrag heeft een specifiek resultaat, bijvoorbeeld dat je vaker ongezond gaat eten en dat je aankomt.

Je kunt dus vanuit onrust en slecht voor jezelf zorgen nooit een versie van jezelf creëren waar je blij van wordt. Wil je echt veranderen, dan begint het bij de kern: wie jij nu bent en hoe jij je nu voelt!

Je kunt vanuit hardheid niet een versie van jezelf creëren waar je van houdt.
Als jij je slecht voelt, dan leidt dat tot gedrag wat daarbij hoort: nog meer slecht gedrag!

Als jij boos wordt op jezelf omdat je slecht hebt gegeten, dan voel je je slecht, wat ervoor zorgt dat je nog meer slecht gaat eten. Dit klinkt misschien vreemd, maar zo werkt het echt.

Uit onderzoek met diëters blijkt dat diëters die boos worden op zichzelf als ze snoepen meer dan 2x zo veel snoepen als diëters die lief zijn voor zichzelf als ze snoepen.

Dus dit is wat er gebeurt:

  • Je eet omdat je je slecht voelt
  • Je voelt je slecht omdat je hebt gegeten.
  • Je brein gaat op zoek naar iets om die emoties te onderdrukken
  • en je gaat…. NOG MEER ETEN!!

Het schuldgevoel dat je hebt als je snoept zorgt ervoor dat je nog meer gaat snoepen!!
Dit is één van de belangrijkste redenen dat het mijn levensdoel is om lief te zijn voor mezelf.

Je kunt namelijk vanuit boosheid nooit een versie van jezelf creëren waar je gelukkig mee bent!!
Het is de boosheid en de teleurstelling die je naar jezelf toe voelt, die ervoor zorgt dat je gegarandeerd weer dingen gaat doen om pijn te vermijden. En daarmee saboteer jij jezelf en verlaag jij je kwaliteit van leven.

Ik weet dat veel emotie-eters bang zijn om de controle en de strengheid naar zichzelf toe los te laten. ~Ik ga mijn gedrag toch niet goedpraten? Dan sla ik helemaal door!~ denk je misschien. Als dat zo is ben jij uniek, want uit onderzoek blijkt dat de grote meerderheid van de mensen juist doorslaat als ze streng zijn voor zichzelf. En… juist de mensen die denken dat dit niet voor hen geldt hebben een grotere kans op doorslaan!


Waarom heb je een eetbui nodig?

Emotie-eten doen we niet zomaar. Vaak hebben we een eetbui als we ons emotioneel erg kwetsbaar voelen en als we het echt even niet meer zien zitten. We zijn als een vulkaan die overloopt en kunnen niet omgaan met de gevoelens die we ervaren. Een eetbui zorgt er op dat moment voor dat we onszelf even een (hoognodige) break geven.

In een wereld waarin we uitzonderlijk gedrag van onszelf verwachten kan een eetbui soms een redmiddel zijn om jezelf even te laten gaan en tot rust te komen. Emotie-eten zorgt er namelijk voor dat je je beter voelt.

Emotie-eten is pijnvermijden
Je gaat op zoek naar iets lekkers om pijn te vermijden en jezelf een specifiek gevoel te geven. Of dat nou rust is, of vervulling, of gezelligheid, of zekerheid of liefde of iets anders.

En het werkt! Eten verandert (kort) hoe jij je voelt.

Als je suiker of snelle koolhydraten eet, wordt de neurotransmitter beta-endorfine afgegeven in je brein. Beta-endorfine is een lichaamseigen morfine en werkt, net als medische morfine, pijnstillend. Deze pijnstillende eigenschap van beta-endorfine werkt voor zowel je emotionele pijn als je fysieke pijn. Dat betekent dus dat emotie-eten echt helpt pijnlijke emoties te verminderen!

Naast dat emotie-eten pijnstillend is heeft het nog een belangrijke functie. Als we zonder oordelen naar emotie-eten kijken en we het zien voor wat het is, dan beseffen we:

Eetbuien zijn een signaal!

Als jij een eetbui hebt, betekent het dat jij aan het pijnvermijden bent. Een eetbui is dus een signaal dat iets in je leven je aandacht nodig heeft. Gedrag is namelijk niets meer dan een uiting van wat er innerlijk gebeurt.

Wat je eet en hoe je eet is als een kompas dat jou laat zien hoe jij in je vel zit!!

Als je gaat snaaien is er altijd wat aan de hand! Zie eten dus voor wat het is: een signaal dat aangeeft hoe het met je gaat, en waar jij behoefte aan hebt.

Dus…. Leef jij nog steeds in die illusie waarin jij denkt dat stoppen met eetbuien al je problemen gaat oplossen? Dan is het tijd om wakker te worden!

Het gaat je nooit lukken om van emotie-eten af te komen door te proberen je eetbuien tegen te houden. Als je echt wilt veranderen hoe je eet, moet je dieper kijken, naar de onderliggende drijfveer die jouw gedrag aanstuurt: de emoties die jij probeert te vermijden.


De oplossing tegen emotie-eten

Als je echt wilt stoppen met emotie-eten, dan moet je stoppen met pijnvermijden en gaan leven vanuit zelfliefde.

Leven vanuit verbinding met jouw kern en wie jij ten diepste bent. Jouw kern is jouw essentie, jouw ziel, jouw Bron. Deze kern gaat ver voorbij onze instinctieve, dierlijke drang en driften.

Natuurlijk is het idee van essentie een ontastbaar begrip, maar waarschijnlijk kun jij je wel voorstellen hoe het zou kunnen voelen als je in verbinding bent met je kern.

Als jij in verbinding bent met jouw kern, dan voel jij je zelfverzekerd, energiek, liefdevol en ben je in flow. Jij leeft vanuit een staat van zijn waarin je in verbinding bent met jezelf en je met aandacht, energie, creativiteit en plezier opgaat in je activiteiten.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat jij heel anders voor jezelf zorgt als jij in verbinding bent met je essentie, dan wanneer jij leeft vanuit pijnvermijden.

Wat er nodig is om te leven vanuit verbinding met je kern leer ik je in het volgende hoofdstuk.

Samenvatting:
We geven onze eetbuien de schuld van al onze problemen en we proberen krampachtig het snaaien te stoppen. Het snaaien is echter niet het probleem.

Het eten is een uiting van een diepere onderliggende laag van pijnvermijding. Wil je dus echt met emotie-eten stoppen, dan moet je stoppen met pijnvermijden en gaan leven vanuit je essentie. 

 


Hoe voel jij je na een eetbui? Laat me dat weten in het commentaarveld hier onder! 

Door het te delen stuur je het de wereld in én inspireer je anderen! Honderden prachtige vrouwen komen hier om inspiratie te halen over zelfliefde en jouw ervaring kan anderen nieuwe inzichten geven en inspireren om meer liefdevol te zijn voor zichzelf.

 

Ben je fan van deze podcast?

Schrijf je dan in voor onze wekelijkse Eetbui Vrij Leven Liefdesbrief met inspiratie, tips, video's, gratis trainingen, aanbiedingen & krijg een melding zodra de volgende podcast online staat!

Aanmelden

Binge de laatste post

Te dik voor de zomer?

Jun 07, 2021

Morgen ga ik op dieet!

May 29, 2021

Mijn weg als ondernemer - een interview door Websites Voor Therapeu...

May 19, 2021

Hi, Ik ben Rose

Ik heb meer dan 20 jaar lang last gehad van eetbuien, ongeveer elk dieet gevolgd dat je kunt bedenken en dat allemaal terwijl ik zelf psycholoog ben ㋛

Gelukkig ben ik nu eetbui vrij en kan ik elke dag leven in verbinding met mijn gevoel van eigenwaarde en zelfliefde.

Mijn missie? Om andere emotie-eters te leren hoe ze eetbui vrij kunnen leven en zich elke dag fantastisch kunnen voelen!